Γιατί, ναι, όλοι ανυπομονούμε για τα κυρίως, αλλά (νόστιμη) «αρχή ήμισυ παντός».
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 4 διαφορετικές και νόστιμες προτάσεις για μεζεδάκια
1.Αλμυροί λουκουμάδες με φέτα και θυμαρίσιο μέλι
Αυτοί οι αλμυροί λουκουμάδες έχουν φέτα, θυμαρίσιο μέλι και ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Αποτελούν καλή πρόταση και για πρωινό.
Υλικά
2 αβγά
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 ml γάλα φρέσκο πλήρες
350 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
θυμαρίσιο μέλι για το σερβίρισμα
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
αλάτι
Tips
Δοκιμάστε να σερβίρετε τους λουκουμάδες με γλυκό του κουταλιού ντοματάκι ή μια μαρμελάδα φράουλα ή κρεμμύδι. Τους ταιριάζουν πολύ!
Αυτοί οι αλμυροί λουκουμάδες έχουν φέτα, θυμαρίσιο μέλι και ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Αποτελούν καλή πρόταση και για πρωινό.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνετε σε ένα βαθύ μπολ τα αβγά, το μπέικιν, το γάλα, το αλεύρι, τη μαγιά, το βούτυρο, τη φέτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα πολύ καλά δημιουργώντας έναν χυλό.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε μια βαθιά μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παίρνετε με τα χέρια τον χυλό και πιέζοντάς τον ελαφρά, ώστε να περνάει ανάμεσα από τον αντίχειρα και τον δείκτη παίρνετε κουταλιές του γλυκού και τις τηγανίζετε από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3
Τους βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.Τους σερβίρετε ζεστούς περιχύνοντας από πάνω με λίγο θυμαρίσιο μέλι.
2.Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και λιαστές ντομάτες
Τα αλμυρά κέικ είναι εξαιρετικό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε το συνδυασμό λιαστής ντομάτας με γραβιέρα και θα τα καθιερώσετε και τις άλλες μέρες του χρόνου ως σνακ.
Υλικά
80γρ. βούτυρο βουβαλίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
200γρ. γραβιέρα, σε κύβους
50γρ. λιαστές ντομάτες, σε κομμάτια
4 αβγά
200ml γάλα φρέσκο πλήρες
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τα αλμυρά κέικ είναι εξαιρετικό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε το συνδυασμό λιαστής ντομάτας με γραβιέρα και θα τα καθιερώσετε και τις άλλες μέρες του χρόνου ως σνακ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα. Βάζετε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει. Ρίχνετε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, αλάτι, τη γραβιέρα και τις λιαστές ντομάτες.
Βήμα 3
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα και το σοταρισμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των αβγών και ανακατεύετε.
Βήμα 4
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ. Αδειάζετε μέσα το μίγμα και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο. Το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά στη φόρμα. Κατόπιν το ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.
3.Πουγκάκια γεμισμένα με κοτόπουλο, μανιτάρια και τυρί
Ένα ορεκτικό και εξαιρετικός μεζές που μπορεί να σταθεί σε κάθε λογής τραπεζώματα.
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
1 φιλέτο κοτόπουλου, περίπου 350γρ.
1 πακέτο μανιτάρια μικρά λευκά
150γρ. κασέρι, σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμά)
6 κλαράκια σέλινο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι
Ένα ορεκτικό και εξαιρετικός μεζές που μπορεί να σταθεί σε κάθε λογής τραπεζώματα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε το φιλέτο κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μυρίσει ευχάριστα.
Βήμα 2
Προσθέτετε τα κομματάκια του κοτόπουλου και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Τα μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα νερά και να αρχίσουν να σοτάρονται καλά. Τα πασπαλίζετε με την κιτρινόριζα. Αλατίζετε, πιπερώνετε και σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να στεγνώσουν τα υλικά στο τηγάνι. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε τότε το κασέρι και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 3
Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει ζεματάτε τα κοτσανάκια του σέλινου για να μαλακώσουν και να μπορέσετε μετά να τα χρησιμοποιήσετε σαν σπάγκους για να δέσετε τα πουγκάκια σας.
Βήμα 4
Κόβετε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος στη μέση. Τοποθετείτε δύο κομμάτια φύλλου το ένα πάνω στο άλλο λαδώνοντάς τα καλά. Στο κέντρο βάζετε δύο τρεις κουταλιές της σούπας γέμιση. Κλείνετε το φύλλο σαν πουγκί τραβώντας τις μύτες προς τα πάνω. Δένετε με ένα κλαράκι σέλινο. Φτιάχνετε έτσι τα έξι πουγκιά.
Βήμα 5
Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και τα λαδώνετε καλά με τη βοήθεια ενός πινέλου. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο τους. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Τα διατηρείτε ζεστά μέχρι το σερβίρισμα.
4.Μπρουσκέτα με μους από γίγαντες Καστοριάς και σύγκλινο Μάνης
Ένα ωραίο ορεκτικό που σερβίρεται ως μεζές αλλά και σε ένα επίσημο τραπέζι.
Υλικά
Για τη μους
150γρ. γίγαντες Καστοριάς μουσκεμένους αποβραδίς
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο, κομμένο στη μέση
1 κλωνάρι σέλινο
¼ τις μικρού κρεμμυδιού
1-2 σκελίδες σκόρδο μέτριες
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Για τις μπρουσκέτες
12 λεπτές φέτες κομμένες διαγωνίως, από μπαγκέτα
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα
12 λεπτές φέτες σύγκλινο μαριναρισμένο με αρωματικά (έτοιμο του εμπορίου)
12 καρεδάκια από ψητή πιπεριά Φλωρίνης
Tips
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύγκλινο με απάκι, λούντζα ή παστουρμά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα φασόλια σε άφθονο νερό μαζί με το καρότο, το σέλινο και το κρεμμύδι για 40-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, πετάτε τα λαχανικά και φυλάτε 1/3 φλιτζανιού από το νερό τους.
Βήμα 2
Τοποθετείτε τους γίγαντες στο μπλέντερ και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το πιπέρι. Λιώνετε το σκόρδο με το αλάτι σε μικρό γουδί και το προσθέτετε στο μπλέντερ με τους γίγαντες. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει πολτός και προσθέτετε τμηματικά το λάδι. Το δουλεύετε καλά μέχρι να γίνει αφράτο προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο από το νερό του βρασίματος που φυλάξατε. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε το αλάτι ή και το λεμόνι. Δεν πρέπει να είναι πολύ έντονο το λεμόνι.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε το αρωματικό λάδι: Ζεσταίνετε το λάδι σε μικρό τηγάνι και προσθέτετε το δεντρολίβανο. Μόλις αρχίζει να τηγανίζεται το δεντρολίβανο και βγάλει το άρωμά του, σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει το λάδι και αφαιρείτε το δεντρολίβανο.
Βήμα 4
Περνάτε τις φέτες του ψωμιού από φρυγανιέρα ή τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αλείφετε αμέσως με το αρωματισμένο λάδι.
Βήμα 5
Απλώνετε πάνω σε κάθε φέτα ψωμιού ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη μους των φασολιών και τοποθετείτε από πάνω μια φέτα σύγκλινο. Βάζετε ένα καρεδάκι πιπεριά από πάνω και σερβίρετε σε πιατέλα.
Ειδήσεις σήμερα
Μαρία Μενούνος: Ο αγώνας της ζωής της και το ευχαριστώ στον γιατρό της
Στο «μάτι» του κυκλώνα για 3 ζώδια – Τι σας περιμένει από αυτό το Σαββατοκύριακο
Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για τα Χριστούγεννα