Αφράτα μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδου
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 τριμμένη ντομάτα
Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αλισίβα - Θα λατρέψετε αυτή την πανεύκολη συνταγή
1 αβγό
4 φέτες ψωμί του τοστ ή μπαγιάτικο
50 ml γάλα
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι
Φέτες ντομάτας για γαρνιτούρα
Για τις πατάτες
1½ κιλό πατάτες
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 λεμόνι
Θυμάρι
Αλάτι & πιπέρι
1 κύβος κότας
500 ml νερό
Σκόρδο, κρεμμύδι (σκόνη) προαιρετικά
Ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για να πετύχετε τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες πρέπει να ξεκινήσετε από τις πατάτες, γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο.
Για τις πατάτες: Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τις πατάτες. Βάζετε τις πατάτες σε ένα ταψί και προσθέτετε τα υγρά από το μπολ, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. Οσο ψήνονται οι πατάτες, πηγαίνετε να φτιάξετε τα μπιφτέκια.
Για τα μπιφτέκια: Σοτάρετε σε ένα τηγανάκι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και αφαιρείτε από τη φωτιά όταν μαλακώσουν. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά και πλάθετε. Το ψωμί του τοστ το μουλιάζετε στο γάλα και μετά το στύβετε για να το βάλετε στον κιμά. Βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα (το λιγότερο) και στη συνέχεια πλάθετε σε μπιφτέκια. Οταν τα έχετε όλα έτοιμα, ανοίγετε τον φούρνο και τοποθετείτε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες. Βάζετε στο καθένα μία φέτα ντομάτας και ένα κομμάτι τυρί φέτα. Ψήνετε για 25 λεπτά στους 190 βαθμούς.
Γιουβέτσι
Υλικά
2 – 2,5 κιλά μοσχαρίσιο κότσι
500 γραμμ. κριθαράκι μέτριο
3 λευκά κρεμμύδια
2 καρότα
4 σκ. σκόρδου
200 γραμμ. κεφαλοτύρι
3 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
5 ώριμες ντομάτες
100 ml ελαιόλαδο
2 κ.τ.σ. βούτυρο γάλακτος
Φρέσκο θυμάρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζετε 2 κρεμμύδια, 2 σκ. σκόρδου, 2 καρότα, 2 φύλλα δάφνης, το ξύλο κανέλας, νερό και το κότσι και βράζετε για 1½ ώρα. Επειτα αφαιρείτε από την κατσαρόλα το μοσχάρι και το ακουμπάτε σε ένα πιάτο, σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και βούτυρο γάλακτος και σοτάρετε από όλες τις πλευρές το κότσι. Στη συνέχεια προσθέτετε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 σκ. σκόρδου, σβήνετε με κρασί. Αφήνετε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτετε τις τριμμένες ώριμες ντομάτες.
Σιγοβράζετε για 1½ ώρα περίπου και ελέγχετε γιατί θα χρειαστεί να προσθέσετε νερό. Εχετε βράσει το κριθαράκι για 3 λεπτά (αυτό βοηθάει στο να μη λασπώσει), το σουρώνετε και το βάζετε σε ένα ταψί φούρνου. Στη συνέχεια, προσθέτετε και το κότσι με τα υγρά του και ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά. Τέλος, προσθέτετε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.
Κοτόπουλο με πατάτες & λαχανικά
Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδου
1 λεμόνι
50 ml λευκό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
Θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
Για τα λαχανικά
3 πατάτες
3 καρότα
1 γλυκοπατάτα
2 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια
2 πολύχρωμες πιπεριές Φλωρίνης
3 σκ. σκόρδου
100 ml λευκό κρασί
2 κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα
400 ml νερό
Φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη
100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για το κοτόπουλο: Βάζετε σε ένα μπολ το κοτόπουλο. Στο μούλτι βάζετε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάτας και τα χτυπάτε καλά. Ανακατεύετε με το κοτόπουλο τη μαρινάτα.
Για τα λαχανικά: Κόβετε τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε. Αφού ανακατέψετε καλά, τα βάζετε όλα σε γάστρα ή σε ταψί και από πάνω ακουμπάτε το μαριναρισμένο κοτόπουλο.
Παίρνετε ένα κομμάτι λαδόκολλας και το βάζετε πάνω από το κοτόπουλο. Σκεπάζετε με το καπάκι της γάστρας και ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι και τη λαδόκολλα και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά στους 200 βαθμούς για να πάρει χρώμα.
Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι, σκόρδο κρεμμύδι στον τρίφτη, λεμόνι, λευκό κρασί.
Σουτζουκάκια με μακαρόνια
Υλικά
500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
200 γραμμ. ψωμί του τοστ
2 αβγά
60 γραμμ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδου
1 κρεμμύδι
100 ml γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
Δυόσμος
20 ml ούζο
200 γραμμ. αλεύρι για πανάρισμα
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Αλάτι & πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδου
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
300 ml νερό
1 κύβος κότας
400 γραμμ. ντομάτα κον-κασέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο
Για το σερβίρισμα
1½ πακέτο σπαγκέτι
Φρέσκος δυόσμος
Διαδικασία
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και με λίγο ελαιόλαδο τα σοτάρετε στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ μουλιάζετε το ψωμί μέσα στο γάλα για 10 λεπτά περίπου. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύετε και προσθέτετε το ψωμί με το γάλα. Βάζετε τον κιμά στο ψυγείο για μία ώρα.
Οσο έχετε τον κιμά στο ψυγείο ξεκινάτε τη σάλτσα ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα κατσαρόλι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε τον πελτέ, τη ζάχαρη, ανακατεύετε και σβήνετε με το ούζο. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα περνάτε από το αλεύρι. Τηγανίζετε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν, τα βάζετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύετε απαλά να πάει παντού η σάλτσα. Σερβίρετε ζεστά με τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας και γαρνίρετε με φρέσκο δυόσμο.
Από το περιοδικό ΤΥΠΟΣ TV που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr