Yλικά
Για το κρέας
1-1 ½ κιλό χτένι μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 σκ. σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
250 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
400 γραμμ. ντομάτα κον κασέ
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 λίτρο νερό περίπου
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για τον πουρέ μελιτζάνας
5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
100 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
700 ml γάλα πλήρες
150 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες (4 εκατοστά περίπου) ή το ζητάμε από τον χασάπη μας. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε. Σοτάρουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα κομμάτια κρέατος, βάζοντας 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά απ’ όλες τις πλευρές και αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα κον κασέ. Συμπληρώνουμε υγρά βάζοντας 1 λίτρο νερό περίπου, τη ζάχαρη και σκεπάζουμε με καπάκι. Με το που κοχλάσει το φαγητό μας χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 2,5 ώρες.
Για τον πουρέ μελιτζάνας: Τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες παντού και τις ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου, στους 200 βαθμούς, η σάρκα τους πρέπει να είναι μαλακή και η φλούδα τους να έχει σχεδόν καεί. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε όλη τη σάρκα με ένα κουτάλι και την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, αν αφήσουμε και κάποια κομμάτια δεν πειράζει.
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε να έχει μια λεία υφή και προσθέτουμε και την μελιτζάνα, μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Αυτός ο πουρές θα πρέπει να είναι απλωμένος στο πιάτο και από πάνω το κοκκινιστό μοσχαράκι με την πηχτή σάλτσα τομάτας. Τέλος γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- ΣΚΑΙ: Χαμός στο κανάλι με την συμπεριφορά της Αντελίνας Βαρθακούρη – Τι συμβαίνει;
- GNTM 4: Η σωσία της Μισέλ Φάιφερ που τρέλανε τους κριτές
- Ζώδια: Ο Άρης στον Ζυγό από σήμερα – Τι σημαίνει αυτό; Η Άση Μπήλιου εφιστά την προσοχή!
- Έλενα Τσαβαλιά – Μάρκος Σεφερλής: Γιατί δεν πατάει στο σπίτι μετά από 12 χρόνια γάμου
- Ντέμης Νικολαΐδης: Προχώρησε παρακάτω την ζωή του – Η ανακοίνωση
- Τι συμβαίνει με Μενεγάκη και Λάτσιο; – Η ανθοδέσμη με τα δεκάδες τριαντάφυλλα!
- Ελένη Μενεγάκη Τηλεθέαση: Κράτησε το κοινό της πρεμιέρας; – Αντίπαλος ο Νίκος Μουτσινάς
- Τηλεθέαση: Η μυθοπλασία εξαφανίζει τα ριάλιτι στη βραδινή ζώνη