Υλικά
250 γραμμ. αμπελόφυλλα
250 γραμμ. ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 τριμμένη ντομάτα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα βραστό νερό
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
5-6 φυλλαράκια δυόσμο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Αν αγοράσετε βαζάκι με φύλλα, τα βάζετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα πλένετε καλά. Αν έχετε φρέσκα, τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 3 λεπτά και τα βουτάτε απευθείας σε παγωμένο νερό με παγάκια που έχετε σε μπολ.
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Ξεκινάτε ψιλοκόβοντας το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι και τα βάζετε με 50ml ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν για 4-5 λεπτά. Δεν θέλετε να πάρουν χρώμα, μόνο να μαλακώσουν.
Έπειτα προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα και το νερό. Σκεπάζετε και αφήνετε 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιεί τα υγρά του. Καθώς γίνεται αυτό, ψιλοκόβετε τα μυρωδικά μας. Αφαιρείτε το τηγάνι από την φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε μέσα τα μυρωδικά, το λεμόνι και το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
Για τα ντολμαδάκια: Στον πάγκο στρώνετε όλα τα φύλλα, την πλευρά με το κοτσάνι την βάζετε από πάνω, την λεία επιφάνεια από το αμπελόφυλλο την βάζετε από κάτω. Αν εξέχουν μεγάλα κοτσάνια τα κόβετε, απλώνοντας όλα τα φύλλα.
Παίρνετε 1 κ.τ.σ γέμιση και βάζετε πάνω σε όλα τα αμπελόφυλλα. Σε μια κατσαρόλα 20-25 εκ. στρώνετε μερικά φύλλα στον πάτο της (συνήθως τα σπασμένα) και στρώνετε κυκλικά εσωτερικά της κατσαρόλας τα ντολμαδάκια. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζετε ένα πιάτο από πάνω. Προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε το πιάτο και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Σερβίρετε με λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr