Υλικά
1 μεσαίο χταπόδι περίπου 1,8- 2 κιλά
500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ώριμες ντομάτες ή 400 γραμμ. κον κασέ
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο κρασί
500-700 ml ζωμό λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Καθαρίζετε το χταπόδι, μετά κόβετε την σακούλα του και την γυρίζετε ανάποδα. Πλένετε πολύ καλό το χταπόδι να μην έχει ίχνος άμμου. Κόβετε ένα-ένα τα πλοκάμια σε πάχος που θέλετε εμείς, 3-4 εκ..
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε. Στη συνέχεια προσθέτετε τα κομμάτια χταπόδι και το κεφάλι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Βάζετε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες που τις έχετε ψιλοκόψει ή τρίψει στον τρίφτη, τα φύλλα δάφνης, την ζάχαρη και τον ζωμό. Σιγοβράζετε για 50 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτετε το μακαρονάκι κοφτό και το βράζετε για 3 λεπτά, το σουρώνετε και όταν το χταπόδι είναι έτοιμο -μετά από 50 λεπτά- βάζετε το μακαρονάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Βράζετε για ακόμη λίγο να πιεί τα υγρά και σβήνετε την φωτιά. Γαρνίρετε με φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr