Υλικά
Για την κρέμα σοκολάτας
500 ml γάλα
125 γραμμ. ζάχαρη
4 αυγά, κρόκοι
2 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. κουβερτούρα, τριμμένη
1 βανίλια, σε σκόνη
30 γραμμ. βούτυρο
Για την επικάλυψη
100 γραμμ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για τα churros
250 ml νερό
55 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
20 γραμμ. ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 γραμμ. αλεύρι
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για την κρέμα σοκολάτας:Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα με τη μισή ποσότητα ζάχαρης να ζεσταθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους κρόκους με το κορνφλάουρ, το αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε.
Επιστρέφετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πήξει, κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε την τριμμένη κουβερτούρα, τη βανίλια και το βούτυρο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Για την επικάλυψη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα και αφήνετε στην άκρη.
Για τα churros: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και βράζετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι, χαμηλώνετε κι άλλο την ένταση της φωτιάς και ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα συνέχεια μέχρι να πάρετε μία μαλακή ζύμη.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για 5 λεπτά. Προσθέτετε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε δυνατά με έναν αβγοδάρτη. Βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το σπορέλαιο να κάψει.
Βάζετε το μείγμα για τα churros σε κορνέ, με ένα ψαλίδι κόβετε τη ζύμη σε μικρά μπαστουνάκια και κατευθείαν ρίχνετε μέσα στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε 3-4 τεμάχια τη φορά για 3 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
Με τρυπητά κουτάλα αφαιρείτε τα churros από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βουτάτε τα churros στο μείγμα ζάχαρης – κανέλας, φροντίζοντας να πάει παντού.