Υλικά
Για τη ζύμη
180 ml χλιαρό νερό στους 40 βαθμούς
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για τη ζύμη
1 χωριάτικο λουκάνικο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
8 φέτες ζαμπόν
100 γραμμ. τυρί
1 μεγάλο αυγό για το άλειμμα
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μπολ αναμειγνύετε το χλιαρό νερό, την ξηρή μαγιά, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλάτι. Πλάθετε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αλευρώνετε τον πάγκο εργασίας και ξεκινάτε να δουλεύετε τη ζύμη. Ζυμώνετε με τα χέρια, δουλεύοντας τη ζύμη πολύ καλά με τα χέρια. Την πλάθετε σε μια μπάλα. Σε μπολ ρίχνετε ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τη ζύμη. Προσθέτετε επιπλέον ελαιόλαδο και καλύπτετε το μπολ με πετσέτα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη για 45 λεπτά.
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά από λουκάνικο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, έως ότου γυαλίσει το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς.
Στον αλευρωμένο πάγκο, δουλεύετε τη ζύμη που έχει τώρα φουσκώσει. Ζυμώνετε καλά με τα χέρια και την πλάθετε σε μια μπάλα μεσαίου μεγέθους. Την κόβετε στα τέσσερα. Δουλεύετε ξανά κάθε ένα από τα κομμάτια ζύμης. Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγετε τα ζυμαράκια σε φύλλο πάχος περίπου 1 εκατοστό.
Απλώνετε σάλτσα ντομάτας στο μισό φύλλο. Προσθέτετε δυο φέτες ζαμπόν και τον κιμά λουκάνικου. Πασπαλίζετε με τριμμένο κίτρινο τυρί της επιλογής σας. Χτυπάτε ένα αυγό σε μπολ. Αλείφετε με ένα πινέλο τις άκρες του φύλλου.
Καλύπτετε την γέμιση με το υπόλοιπο φύλλο. Πιέζετε με τα δάχτυλα να κολλήσει καλά το ζυμάρι. Στη συνέχεια διπλώνετε προσεκτικά τις ενώσεις, κάνοντας ένα όμορφο σχέδιο με τα δάχτυλά σας. Με μυτερό μαχαίρι χαράζετε το γράμμα Χ σε κάθε καλτσόνε. Αλείφετε με το αυγό σε όλη την επιφάνεια των καλτσόνε.
Τοποθείτε τα καλτσόνε σε λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνετε στον φούρνο στους 220, στον αέρα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.