Υλικά
250 γραμμ. βούτυρο
300 γραμμ. ζάχαρη
3 αβγά
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
125 ml γάλα εβαπορέ
60 ml χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
½ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
2 βανίλιες
900 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αυγά για το άλειμμα
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα και στη συνέχεια ρίχνετε ένα ένα τα αυγά. Ανακατεύετε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι, με προσοχή όμως γιατί θα φουσκώσει. Ανακατεύετε και την αμμωνία μέσα στο γάλα.
Καθώς χτυπάτε ελαφρά, ρίχνετε τα δύο μείγματα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο, προσθέτετε το αλεύρι. Συνεχίζετε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο αλεύρι.
Κόβετε την ζύμη σε μπαλάκια και πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήμα κοτσίδας. Ανακατεύετε τα δύο αυγά για το άλειμμα και αλείφετε τα κουλουράκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς από κάτω και μετά περνάτε στον αέρα για 20-25 λεπτά. Aν θέλετε μπορείτε να βάλετε και σουσάμι.