Υλικά
1.100 γραμμ. ώριμα αχλάδια
6 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
½ βανίλια (ξυλάκι), κομμένη κατά μήκος και ξυσμένη
300 γραμμ. ζύμη μπριζέ
280 γραμμ. κρέμα αμυγδάλου
½ βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο ή κυδωνόπαστο
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Την προηγουμένη, ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με 3 κ.σ λεμόνι. Σε μία κατσαρόλα βάζετε 1 λίτρο νερό, 3 κ.σ. λεμόνι και τη βανίλια. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και προσθέτετε τα αχλάδια. Αφήνετε να βράσουν για 10-15 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε όλο το βράδυ να βγάλουν τα αρώματά τους.
Την επομένη, ανοίγετε τη ζύμη με πάχος 3 χιλιοστών και στρώνετε μια φόρμα με διάμετρο 22 εκατοστών. Κόβετε όση ζύμη εξέχει από τη φόρμα και απλώνετε την κρέμα αμυγδάλου ομοιόμορφα. Στραγγίζετε τα αχλάδια και τα τοποθετείτε με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε την τάρτα για 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο, την αφαιρείτε από τη φόρμα και την τοποθετείτε σε μια σχάρα.
Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε ένα τηγάνι, την πολτοποιείτε με ένα μπλέντερ χειρός και την περνάτε από ένα κόσκινο για να αφαιρέσετε τυχόν κομματάκια. Με ένα πινέλο, αλείφετε την επιφάνεια της τάρτας με τη λιωμένη μαρμελάδα.
Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε μια επίστρωση καραμέλας: Με 30 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη και λίγο νερό φτιάχνετε ένα σκούρο σιρόπι καραμέλας. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε 10 γραμμ. βούτυρο και 20 γραμμ. κρεμ φρες. Αφήνετε να πάρει μια βράση και απλώνετε την καραμέλα πάνω στην τάρτα.