Υλικά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 πράσο (το λευκό μέρος)
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας τραχανά
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Μελομακάρονα: 6 tips για σου βγουν τραγανά απ' έξω και μελωμένα από μέσα
Καθαρίζετε το σπανάκι από τα κοτσάνια και τα πλένετε καλά. Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ζεματάτε το σπανάκι. Αμέσως μετά το κρυώνετε σε νερό με πάγο. Στραγγίζετε το σπανάκι καλά με την βοήθεια μια πετσέτας.
Κόβετε το σπανάκι με ένα μαχαίρι κάθετα σε κομμάτια. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γίνει διαφανές. Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζετε μέσα το ψιλοκομμένο σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι, τις καυκαλίθρες σε κομμάτια, τον άνηθο, τις 2 κ.τ.σ το αλεύρι, τις 5 κ.τ.σ. τραχανά και τέλος το ελαιόλαδο (περίπου ½ κούπα).
Λαδώνετε ένα ταψί (35 X 50) και βάζετε στον πάτο τα μισά φύλλα, λαδώνοντας τα ένα-ένα με ένα πινέλο.
Τα πρώτα 4 φύλλα τα βάζετε μέσα στο ταψί αλλά πρέπει να εξέχουν για να τα γυρίσετε μετά μέσα και να σκεπάσει την γέμιση.
Προσθέτετε όλο το μίγμα από το σπανάκι. Μετά βάζετε και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα. Τέλος πασπαλίζετε την πίτα με λίγο κρύο νερό, πριν την ψήσετε. Κόβετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στους 175 για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr