Υλικά – Σπιτικά ρολάκια κανέλας
½ (115 γραμμ.) κούπα ανάλατο βούτυρο λιωμένο
2 κούπες (480 ml) πλήρες γάλα (ζεστό-χλιαρό)
½ κούπα (100 γραμμ.) κρυσταλλική ζάχαρη
1 φακελάκι (2 ¼ κ.γλ.) ξηρή μαγιά
5 κούπες (625 γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
¾ κούπας (170 γραμμ.) μαλακό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
¾ κούπας (165 γραμμ.) καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη κανέλλα
Για την επικάλυψη
55 γραμμ. τυρί κρέμα (μαλακό)
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα (120 γραμμ.) ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Βουτυρώνουμε 2 αλουμινένιες (μιας χρήσης) φόρμες για κέικ/πίτες . Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το ζεστό γάλα, το λιωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι απλά ζεστό, με θερμοκρασία 37-43 βαθμούς κελσίου. Πασπαλίζουμε την μαγιά πάνω από το ζεστό μείγμα και αφήνουμε να δράσει για 1 λεπτό. Προσθέτουμε 4 κούπες (500 γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα ή μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα, ώστε να φουσκώσει το μείγμα μας. Αφού περάσει η μία ώρα, η ζύμη μας θα πρέπει να έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφαιρούμε την πετσέτα/ μεμβράνη και προσθέτουμε ακόμη 125 γραμμ. αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη μας. Ζυμώνομε ελαφρά και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να σταματήσει να είναι κολλώδης και να αφήνει τον πάγκο μας καθαρό. Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί. Προσέχουμε το πάχος της ζύμης μας να είναι περίπου 1 εκατοστό. Απλώνουμε το μαλακό βούτυρο πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλλα, πιέζοντας τη γέμιση μέσα στο βούτυρο.
Τυλίγουμε τη ζύμη, ώστε να πάρει τη μορφή «κορμού», και πιέζουμε καλά τη ζύμη στο σημείο που δημιουργείται η ένωση για να «κλειδώσουμε» τη γέμιση. Τοποθετούμε το ρολό μας με τέτοιο τρόπο ώστε η ένωση να είναι από την κάτω πλευρά και κόβουμε τυχόν περισσεύματα στις άκρες. Κόβουμε το ρολό στη μέση. Μοιράζουμε καθένα από τα δύο ρολά σε 7 κομμάτια ίδιου μεγέθους. Φροντίζουμε κάθε κομμάτι να μην ξεπερνά σε πάχος τα 8 εκατοστά. Τοποθετούμε από 7 κομμάτια σε κάθε ένα από τα 2 ταψάκια που βουτυρώσαμε στην αρχή: 1 κομμάτι στο κέντρο και γύρω γύρω τα υπόλοιπα 6.
Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε 30’ σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν/ ξεκουραστούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφού περάσουν τα 30’, αφαιρούμε την μεμβράνη και ψήνουμε τα ρολάκια κανέλας για 25-30’ μέχρι να αποκτήσουν χρυσό-καστανό χρώμα.
Για το frosting: Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε μαζί το τυρί κρέμα, το βούτυρο, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και την ζάχαρη άχνη, μέχρι το μείγμα μας να αποκτήσει λεία υφή. Όσο τα ρολάκια είναι ζεστά, τα περιχύνουμε με την κρέμα επικάλυψης (frosting) και απολαμβάνουμε!