Υλικά – Κροκέτες μπακαλιάρου
1, 5 κιλό μπακαλιάρο (ξαρμυρισμένος)
200 γραμμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο σοταρισμένο με 2 ΚΣ ελαιόλαδο
300 γραμμ. πατάτα βραστή πολτοποιημενη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό + 1 κρόκο
Αλάτι & πιπέρι
Για το πανάρισμα
3 αυγά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πάνκο
Διαδικασία
Βράζουμε τον μπακαλιάρο. Με ένα πιρούνι τον σπάμε αλλά όχι πάρα πολύ αφήνοντας και κάποια κομμάτια. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες για να μπορούμε να πλάσουμε τις κροκέτες.
Πλάθουμε τις κροκέτες σε σχήμα σφαίρας και τις βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν ξανά για άλλες 2 ώρες. Αλευρώνουμε τις κροκέτες.
Μετά τις βάζουμε σε χτυπημένα αυγά και τέλος σε πάνκο. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ηλιέλαιο). Στους 170 βαθμούς.
Για την σκορδαλιά με ψωμί
Υλικά
1 κιλό μπαγιάτικο λευκό, ψωμί χωρίς την κόρα του
60 γραμμ. ξύδι λευκό
Αλάτι
260 γραμμ. ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο στο μούλτι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Μουσκεύετε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό. Στύβετε μέσα σε μια πετσέτα το ψωμί για να απομακρύνετε το νερό. Πολτοποιείτε τα σκόρδα. Προσθέτετε σε ένα μπολ το ψωμί με το σκόρδο και στην συνέχεια προσθέτετε το λάδι και ξύδι σίγα σίγα. Ανακατεύετε τα υλικά με ένα ραβδομίξερ. Εάν η σκορδαλιά γίνεται πολύ πηκτή, ρίχνετε και λίγο κρύο νερό και συνεχίζετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Συνοδεύετε με τον μπακαλιάρο.