Πήρε το όνομά του από τον κύριο Φιλότιμο, έναν πληθωρικό και άκρως ερωτεύσιμο, με καλλιτεχνική φυσιογνωμία και αδυναμίες Πειραιώτη, ο οποίος σύχναζε στα καφέ της πλατείας και παρακολουθούσε ανελλιπώς παραστάσεις, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εμβληματική μορφή της πόλης, υπέροχος και γοητευτικός, δανείζει το όνομά του σε έναν χώρο που υπόσχεται πολλά.
Ατμοσφαιρικό, με υπέροχες τοιχογραφίες και luxury διάκοσμο, ο «Filotimos» έρχεται στην πόλη για να την κατακτήσει. Παρέα με καφέ, φρέσκους χυμούς, ψαγμένα smoothies, εμπνευσμένες tartines, μια εξαιρετική λίστα κρασιών που θα ζήλευε και ένα wine bar, cocktails με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη και μουσικές που θες να ακούς και να ξανακούς.
Όσο για τον ευγενή βιβλιοφάγο και άνθρωπο της τέχνης, κύριο Φιλότιμο, να σας πούμε ότι: Πήγε για τελευταία φορά στο θέατρο, όταν το 1962 αντικαταστάθηκαν τα θορυβώδη ξύλινα καθίσματα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με βελούδινα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μην αντέχοντας άλλο τους ξύλινους τριγμούς, σταμάτησε το διάβασμα και έπεσε στη θάλασσα του λιμανιού, να πνιγεί να ησυχάσει.
Άλλοι πάλι λένε πως μπήκε λαθραία στο πρώτο εμπορικό πλοίο που βρήκε με άγνωστη πορεία. Άλλοι πάλι λένε ότι έως και σήμερα βλέπουν έναν γέρο με πίπα να κάθεται στα πάνω θεωρεία. Μερικοί λένε ότι ο καπνός της πίπας του μυρίζει ακόμα ιώδιο και αλμύρα.
INFO
Αγίου Κωνσταντίνου 2, στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου