Πένες με λαχανικά
Υλικά
1 πακέτο πένες 500 γραμμ.
100 ml ελαιόλαδο
50 ml λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο κομμένο ζουλιέν
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
2 πολύχρωμες πιπεριές
4 μικρά κολοκυθάκια
3 φούντες μπρόκολο
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 δάφνη
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Μία πρέζα μπούκοβο
1 κύβος λαχανικών
Αλάτι & πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Κόβουμε όλα τα λαχανικά ζουλιέν (λεπτά μπαστουνάκια). Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα βράζουμε για 2 λεπτά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι αναγράφει η συσκευασία. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και, όταν ανέβει η θερμοκρασία, σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, τα κολοκυθάκια, το μπρόκολο και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον κύβο λαχανικών, τη δάφνη, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τον κύβο λαχανικών και λίγο νερό. Οταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 6 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τις βρασμένες πένες και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, γαρνίρουμε με μία φούντα μαϊντανού.
Λαδένια Κιμώλου
Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
260 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 πρέζες αλάτι
2 κρεμμύδια
3 ντομάτες
150 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 100 γραμμ. από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα. Αφήνουμε για 15 λεπτά, περίπου, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Επειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι.
Το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα για 30 λεπτά, τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι. Στον πάτο ενός ταψιού 32 εκ. βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το ζυμάρι. Προαιρετικά, βάζουμε τον πελτέ, απλώνοντας με ένα κουτάλι πάνω στο ζυμάρι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες και τα αλατίζουμε λίγο, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Απλώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες. Οι ντομάτες πρέπει να καλύψουν όλη την επιφάνεια, γιατί συρρικνώνονται στο ψήσιμο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα.
Πίτσα με λαχανικά
Υλικά
380 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 ml νερό
9 γραμμ. ξηρή μαγιά
20 γραμμ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα
1½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
400 γραμμ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επίστρωση της πίτσας
250 γραμμ. τυρί νηστίσιμο
Σάλτσα ντομάτας
1 κολοκυθάκι
1 πιπεριά
Ελιές
Φέτες ντομάτας
Μανιτάρια
Διαδικασία
Για το ζυμάρι: Το ζυμάρι μας βγάζει 4 πίτσες ιταλικού στιλ. Βάζουμε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Αφήνουμε για 10 λεπτά, περίπου, να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα. Οταν αφρίσει λίγο, τότε θα είναι έτοιμο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο και στο τέλος το αλάτι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα. Λαδώνουμε καλά το μπολ και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Αν δεν υπάρχει ζεστό μέρος, βάζουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς. Σβήνουμε τον φούρνο, βάζουμε μέσα το μπολ και αφήνουμε για 1 ώρα (με κλειστό φούρνο). Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε με έναν πλάστη.
Για τη σάλτσα της πίτσας: Βάζουμε σε ένα μπολ ελαιόλαδο, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, πελτέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Θέλουμε να έχουμε και κάποια κομμάτια ντομάτας στη σάλτσα. Η σάλτσα πρέπει να μείνει στο ψυγείο όλο το βράδυ ή για 3 ώρες το λιγότερο. Τη σάλτσα της πίτσας δεν τη βράζουμε, την κρατάμε ωμή.
Για τις πίτσες: Ανοίγουμε τα ζυμάρια, τοποθετούμε πάνω τη σάλτσα, το τυρί και από πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας. Εχουμε δύο επιλογές: Στην πρώτη επιλογή βάζουμε 2 κουταλιές σάλτσα από κάτω, τριμμένο τυρί, φέτες ντομάτας, μανιτάρια και ελιές και ψήνουμε. Στη δεύτερη επιλογή βάζουμε 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας, τυρί τριμμένο, φέτες κολοκυθιού, ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-12 λεπτά στο πάνω-κάτω ή στον αέρα.
Ταμπουλέ
Υλικά
80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
120 γραμμ. ψιλό πλιγούρι
120 ml νερό
2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό με το πλιγούρι. Αφού πάρει βράση, σκεπάζουμε και βγάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε 30 λεπτά για να πιει τα υγρά του.
Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε, απλώνουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προετοιμάζουμε τα λαχανικά πλένοντάς τα, στεγνώνοντας καλά και ψιλοκόβοντάς τα όλα. Μπλανσάρουμε τις ντομάτες σε νερό που κοχλάζει και μετά κρυώνουμε και αφαιρούμε τη φλούδα, κόβουμε τις ντομάτες στα δύο και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.
Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα επιπλέον ζουμιά τους. Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα του πλιγουριού με τον μαϊντανό και το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα. Τέλος, προσθέτουμε και την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr