Υλικά
1.600 γραμμ. μπούτι αρνίσιο σε μερίδες
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 καρότα σε κύβους 1-2 εκ.
400 γραμμ. ντοματάκια από κονσέρβα
1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο πρόβειο
250 γραμμ. κριθαράκι χοντρό
Τα φύλλα από ½ μάτσο φρέσκο δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αρνί με το λάδι και αλατοπίπερο. Ζεσταίνετε καλά μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και ανακατεύετε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο λάδι ακόμα.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα και την ντομάτα, τη ζάχαρη το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και 250 ml νερό, ανακατεύετε και κλείνετε το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
Μεταφέρετε το αρνάκι με τα λαχανικά και τα υγρά του σε γάστρα. Προσθέτετε το κριθαράκι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι, προσθέστε 200 ml ζεστό νερό και ψήστε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.