Υλικά – λαδένια Κιμώλου
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 260 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- 2 πρέζες αλάτι
- 2 κρεμμύδια
- 3 ντομάτες
- 150 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 100 γρ. από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα. Αφήνουμε, για 15 λεπτά περίπου, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, 3 κ.τ.σ από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι. Το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα, για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.
Στον πάτο ενός ταψιού 32 εκ. βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι. Προαιρετικά βάζουμε τον πελτέ, απλώνοντας με ενα κουτάλι πάνω στο ζυμάρι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες και τα αλατίζουμε λίγο ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Απλώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες… Πρέπει να καλύψουν όλη την επιφάνεια, γιατί συρρικνώνονται στο ψήσιμο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα για περίπου 1 ώρα.
Ειδήσεις Σήμερα
Αφροδίτη Γραμμέλη: Απούσα απο την εκπομπή Το Πρωινό – H ανακοίνωση του Γιώργου Λιάγκα [βίντεο]