Τι σημαίνει αυτό; Οι μάσκες στα Μέσα Μεταφοράς σταματούν να είναι υποχρεωτικές, το ίδιο και τα τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ υπό διαμόρφωση είναι και το πρωτόκολλο απομόνωσης όταν κάποιος νοσεί, με τις συστάσεις για κατ’ οίκον παραμονή, πάντως, όσο κάποιος έχει συμπτώματα να παραμένουν, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε λοίμωξη. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν νοσοκομεία, γενικά δομές Υγείας και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων παραμένουν ως έχουν.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε σχέση με το μέλλον των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19, με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντι-ιικής θεραπείας για όσους νοσούν».
Παρόλο που πριν τρία χρόνια, και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου 2020, ολόκληρη η χώρα… έκλεισε και δεν λειτουργούσε τίποτα, παρά μόνο καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, τα μέτρα που παρέμεναν έως σήμερα -υποχρεωτική χρήση μάσκας και συγκεκριμένες οδηγίες για ασθενείς και συνοδούς σε δομές Υγείας- θα συνεχίσουν να ισχύουν. Η υποχρεωτική μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αίρεται και το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους εργαζομένους επίσης σταματά να ισχύει. Το σκεπτικό ειδικών και υπουργείου Υγείας πίσω από την απόφαση είναι ότι εδώ και καιρό ο κάθε πολίτης ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση που νοσεί ή έχει συμπτώματα, συνεπώς η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτική μορφή σε κάποιο μέτρο, αρκεί σε αυτή τη φάση. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες – η προηγούμενη ισχύει έως και τις 27 Μαρτίου.
Στο μεταξύ, «σταθμός» για την κήρυξη του τέλους της πανδημίας ενδέχεται να είναι το 2023, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ο κ. Γκεμπρεγεσούς τόνισε πως η παγκόσμια επιδημιολογική εικόνα εμφανίζεται διαφορετική. Οπως είπε, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, έχουν αναφερθεί σχεδόν 7 εκατομμύρια θάνατοι από Covid και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. «Ωστόσο, είμαστε σίγουρα σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε, για να εξηγήσει: «Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε ότι, για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι τώρα χαμηλότερος από ό,τι όταν χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τη λέξη “πανδημία” πριν από τρία χρόνια. Η βελτίωση είναι σημαντική».