Τους καλοκαιρινούς μήνες που ευνόησε η καλοκαιρία αλλά και η ανοσία του πληθυσμού η κοινωνία λειτούργησε ουσιαστικά με τα απολύτως απαραίτητα μέτρα. Σκοπός είναι να συνεχιστεί αυτό και το επόμενο διάστημα και εφόσον αλλάξει η κατάσταση σε βαθμό που να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία να εξεταστεί η επαναφορά κάποιων μέτρων.
Εκτός από τα μέτρα στην κοινωνία, αλλαγές αναμένονται και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο χαρακτηρισμός κλινικών των νοσοκομείων ως covid, όπως και ολόκληρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων όταν απαιτούταν, αποτελεί παρελθόν από τον Σεπτέμβριο με το Σύστημα Υγείας να επανέρχεται και αυτό στην… κανονικότητα.
Ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας και θα παρουσιάζει περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Ετσι, τα πάντα επιστρέφουν στην προ πανδημίας εποχή και συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κάθε πολίτη που γνωρίζει πλέον πώς να συμπεριφερθεί προκειμένου να προστατευτεί. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προανήγγειλε χθες σε συνέντευξή του (Αθήνα 9.84) δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών covid τις οποίες μελετά το Υπουργείο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορονοϊό ώστε να μην μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οπως δηλαδή γίνεται με οποιοδήποτε νόσημα. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα το “βάρος” των περιστατικών covid έχουν τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές συνδράμουν σε περιόδους μεγάλης πίεσης λαμβάνοντας τα non covid περιστατικά.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών covid καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, χωρίς να απαιτείται να μεταφερθούν σε κλινική Covid. Για παράδειγμα ένας ασθενής με νευρολογικά προβλήματα που έχει προσβληθεί και με κορονοϊό θα νοσηλεύεται σε κάποιο απομονωμένο χώρο στην νευρολογική κλινική.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γνωρίζουν καλά πώς να διαχειρίζονται περιστατικά κορονοϊού, οπότε δεν θεωρείται ότι απαιτείται μεταχείριση σε ειδική κλινική. Αντίστοιχα, η φροντίδα συγκεκριμένων νοσημάτων εκτιμάται ότι πρέπει να γίνεται από το εξειδικευμένο προσωπικό της κάθε μίας κλινικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίκεινται αλλαγές και στον τρόπο καταγραφής των θανάτων, καθώς πλέον ένα μεγάλο μέρος των ασθενών πεθαίνουν “με covid” και όχι “από covid”. Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων.
Ειδήσεις σήμερα
Ακραία πρόκληση από το ΝΑΤΟ: Συγχαίρει την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας το 1922
Αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις, πλαφόν στις επικουρικές
Ενεργειακή κρίση: Παράθυρο για μόνιμα μέτρα 1 δισ. € το 2023