Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες να… ξαλαφρώσουν οι πολίτες από το… βάρος των τελευταίων δύο ετών με τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα και να απασχολήσει ξανά ο κορονοϊός την κοινωνία από το φθινόπωρο. Τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα θεωρείται αρκετά πιθανό να επαναφέρουν ορισμένους περιορισμούς, ώστε το ΕΣΥ να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Ολα αυτά υπό την αίρεση ότι μια νέα παραλλαγή δεν θα ανατρέψει τα δεδομένα και δεν θα αλλάξει τη στόχευση των επόμενων μηνών.
Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ακολουθούν ανοδική πορεία, που όμως τα τελευταία 24ωρα είναι σταθερή, γεγονός που εκλαμβάνεται από τους ειδικούς ως θετικό, καθώς όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει εκθετική αύξηση -όπως π.χ. τα Χριστούγεννα- αλλά ταλάντωση της πανδημίας. «Βλέπουμε σταθεροποίηση της έξαρσης, σε υψηλό επίπεδο αλλά σταθερό. Γι’ αυτό και προχωρά η αποκλιμάκωση των μέτρων, που γίνεται πολύ σταδιακά και προσεκτικά», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο ίδιος εξηγεί πως τα αυξημένα κρούσματα αποδίδονται σαφώς στην έξαρση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 («Ομικρον 2»), η οποία εκτιμάται ότι είναι περίπου 30% πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της «Ομικρον». Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικράτηση της «Ομικρον 2» είναι ταχύτατη. Την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκε στο 77% των δειγμάτων με «Ομικρον» έναντι 24% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, το υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο και η ηπιότερη νόσηση από την «Ομικρον», τόσο αναφορικά με το στέλεχος ΒΑ.1 όσο και με το ΒΑ.2, έχουν διατηρήσει τους κρίσιμους πανδημικούς δείκτες σε ελεγχόμενο επίπεδο. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί ελαφρώς ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο δεν αναμένεται ένα μη διαχειρίσιμο κύμα στα νοσοκομεία, εφόσον η επιδημιολογική καμπύλη σταθεροποιήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή.
Τι θα γίνει με τη μάσκα
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Την περασμένη Τετάρτη, στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έγινε η πρώτη κρούση από την κυβέρνηση για το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, που αφορά τα τεστ, την είσοδο στους διάφορους χώρους, την ανάγκη να επιδεικνύεται πιστοποιητικό, αλλά και τον χρόνο αποκλιμάκωσής τους.
Στόχος είναι το καλοκαίρι να θυμίζει την προ κορονοϊού εποχή στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει. Οι ειδικοί στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης θα αξιολογήσουν αυτό το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων που απομένουν.
Η αρχή έγινε με την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους πολίτες 60 ετών και άνω. Το μέτρο επιβολής προστίμου ισχύει έως τις 15 Απριλίου και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έως το Πάσχα θα καταργηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δηλαδή δεν θα απαιτείται η επίδειξή του για πρόσβαση σε διάφορους χώρους. Πιθανόν να ξεκινήσει η εφαρμογή του από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, όπου σήμερα οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid test προκειμένου να έχουν πρόσβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει και τη… χαλάρωση της μάσκας ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους το επόμενο διάστημα και πριν από το καλοκαίρι. Απώτερος σκοπός είναι η μάσκα να διατηρηθεί σε μονάδες Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους χώρους όπου οι πιθανότητες μετάδοσης είναι πολλές. Μάλιστα, σε άλλες χώρες έχει ήδη ξεκινήσει να βγαίνει η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Οι επιστήμονες δεν θα δυσκολευτούν να δώσουν το «πράσινο φως» για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ωστόσο θεωρούν τη μάσκα ως αντιστάθμισμα προκειμένου να εξακολουθεί να υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας στους εσωτερικούς χώρους.
Τα τεστ
Η χαλάρωση του testing είναι ακόμη ένας πυλώνας της «επιχείρησης» επιστροφής στην κανονικότητα. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει δηλώσει την πρόθεση να γίνονται τα τεστ πιο στοχευμένα. Ηδη από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος μαθητών και εμβολιασμένων εκπαιδευτικών θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, αντί για δύο. Το επόμενο διάστημα η στρατηγική του testing θα είναι να γίνονται οι έλεγχοι σε άτομα που έχουν συμπτώματα, καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες, με κριτήριο την ηλικία τους ή συνοδά νοσήματα. H λειτουργία των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ θα συνεχιστεί, αλλά σε λιγότερα σημεία σε σχέση με σήμερα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr