ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Πάντα, όμως, θα είναι… έτοιμα για εφαρμογή εάν οι δείκτες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ΕΣΥ, επιδεινωθούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, προειδοποιεί για βιαστική άρση των μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα στις χώρες όπου τα κρούσματα αυξάνονται.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Μολδαβία, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, εξέφρασε επιφυλάξεις για την απότομη άρση των περιορισμών και τη συνεπακόλουθη επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παραμένει «αισιόδοξος».
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. «Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία», ανέφερε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη είχε σαφώς μειωθεί έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται από τις αρχές του Μαρτίου. Η αύξηση αυτή εξηγείται κυρίως από την εξάπλωση της υποπαραλλαγής «Ομικρον 2», η οποία είναι κατά περίπου 30% πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής «Ομικρον».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Στην Ελλάδα, η σταδιακή επικράτηση της «Ομικρον 2» γίνεται «αισθητή» από τις ημερήσιες ανακοινώσεις κρουσμάτων, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια σαφής ανοδική τάση. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 26.785 μολύνσεις κορονοϊού, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 440.000 τεστ, και η θετικότητα ανήλθε σε 6,06%. Οι «σκληροί» δείκτες, όμως, συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται. Χθες, και μετά από πολύ καιρό υψηλότερων αριθμών κρουσμάτων, καταγράφηκαν 34 νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19, ενώ περαιτέρω μείωση παρουσίασαν οι διασωληνωμένοι και έφτασαν τους 342.
Η αποσύνδεση του αριθμού των κρουσμάτων με τους νοσοκομειακούς δείκτες και τη θνητότητα είναι αυτή που διατηρεί την αισιοδοξία ειδικών και κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ανέφερε πως το πιστοποιητικό είναι δεδομένο ότι θα καταργηθεί κάποια στιγμή και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Το πότε ακριβώς θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη σχετική εισήγηση των ειδικών.
«Στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι εάν το επιβάλουν οι συνθήκες το πιστοποιητικό θα επανέλθει. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
«Ολα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει, γιατί, έστω και με πολύ χαμηλά ραντεβού, αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να παίρνουμε και ραντεβού πρώτης δόσης. Ολα αυτά συνεκτιμώνται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr