Γράφει η ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
«Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της ‘Ομικρον’ που είναι πιο μεταδοτική και, δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με τη διασκέδαση έχουν αρθεί», σημείωσε σε χθεσινή του συνέντευξη (ΑΝΤ1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενος.
Σε σχέση με το τέστινγκ το οποίο αποτέλεσε και το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι ο στόχος είναι να περάσει η χώρα μας σε μια στρατηγική περισσότερο στοχευμένου τέστινγκ. «Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπερμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε, συγκεκριμένα, στην ίδια συνέντευξη.
Η συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς γίνεται συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα σχολεία και τη μετάβαση από τα δύο self tests που γίνονται σήμερα εβδομαδιαίως – τόσο από μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς – στο ένα. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμφώνησαν χθες να μην προχωρήσουν ακόμη σε κάποια εισήγηση σε σχέση με αυτό, και να επανέλθουν στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Αλλωστε, έχουν ήδη μοιραστεί πέντε self tests για δύο εβδομάδες.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 24.256 νέα κρούσματα κορονοϊού και 59 θανάτους σε μία ημέρα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν περαιτέρω και ανέρχονταν έως χθες σε 348. Οι εισαγωγές, βέβαια, στα νοσοκομεία κινούνται πάνω από το όριο των 300 την ημέρα, τις τελευταίες ημέρες που τα κρούσματα είναι αυξημένα. Την Τετάρτη εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλη της χώρας 338 ασθενείς.
Deltacron και Deltomicron
Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ανασυνδυασμένα στελέχη του πανδημικού ιού, όπως είναι το Deltacron για το οποίο γίνεται λόγος τελευταία, δίνουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οπως αναφέρουν σε σχετική ανάλυσή τους, ανασυνδυασμένα στελέχη έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν και είναι πάρα πολλά. Δεν παίρνουν όλα ειδικές ονομασίες, γιατί δεν αποκτούν όλα «κρίσιμη μάζα» ώστε να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτά που αφορούν στην πρόσφατη δημοσιότητα είναι τα στελέχη που έχουν απομονωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ονόματι ΧE (Δέλτα+Ομικρον1) και XF (Ομικρον1+Ομικρον2), αλλά και το XD (Δέλτα+Ομικρον1) που έχει απομονωθεί στη Γαλλία. Να σημειωθεί ότι, εκτός από αυτά, υπάρχουν και άλλα ανασυνδυασμένα στελέχη μεταξύ Δέλτα και Ομικρον1 ή Ομικρον1 και Ομικρον2 που έχουν διαφορετικό μωσαϊκό στα γονιδιώματά τους, αλλά δεν έχουν ακόμα αποκτήσει «κρίσιμη μάζα».
Οι καθηγητές, πάντως, αναφέρουν ότι ονομασίες Deltacron και Deltomicron δεν είναι δόκιμες. Κάποιες αναφορές που χρησιμοποίησαν αυτούς τους όρους αφορούσαν γονιδιώματα που είχαν προκύψει από τεχνικά εργαστηριακά λάθη και έχουν αποσυρθεί από τις βάσεις δεδομένων, ενώ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα επιβεβαιωμένα ανασυνδυασμένα στελέχη.
Στην ερώτηση εάν ένα στέλεχος που προέρχεται από ανασυνδυασμό με Δέλτα και Ομικρον είναι μεταδοτικό όπως η Ομικρον και παθογόνο όπως η Δέλτα, οι καθηγητές απαντούν:
«Ο ανασυνδυασμός των γονιδιωμάτων δεν σημαίνει αυτόματα και ανάμειξη των χαρακτηριστικών της παθογένειας και της μεταδοτικότητας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα δύο χαρακτηριστικά (παθογένεια, μεταδοτικότητα) δεν μπορούν να διαχωριστούν γενετικά και για αυτό δεν μπορούν να ‘ανασυνδυαστούν’». Σε κάθε περίπτωση, τα ανασυνδυασμένα στελέχη είναι «μία μορφή εξέλιξης του ιού που την γνωρίζουμε από την αρχή της πανδημίας. Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Τα ανασυνδυασμένα στελέχη παρακολουθούνται, όπως όλα τα άλλα στελέχη, για την περίπτωση εμφάνισης ενός πιο μεταδοτικού ή πιο παθογόνου στελέχους», σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Επιστημονικό όργανο
Τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον γνωστό καθηγητή του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στο συμβούλιο, που είναι 16μελές, συμμετέχουν κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δημιουργία του νέου αυτού επιστημονικού οργάνου δεν καταργείται καμία επιτροπή και παραμένει ως βασική για τη διαχείριση της πανδημίας η γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα.
«Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υγεία και έδωσε μια ισχυρή ώθηση για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο στρατηγικά και αποτελεσματικά για τον ΕΟΔΥ, έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονο CDC», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
- Η Ουκρανία δεν γίνεται Σουηδία: Ο δρόμος για την ουδετερότητα είναι στρωμένος με «νάρκες» και νεκρούς
- Επιδότηση βενζίνης: Με προπληρωμένη e-κάρτα η επιδότηση των καυσίμων
- Κορονοϊός: Αναζωπύρωση της πανδημίας από Όμικρον 2 και χαλάρωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr