Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Στόχος είναι η έξαρση να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να μην αυξηθούν νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι, ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και της μικρότερης νοσηρότητας της μετάλλαξης «Ομικρον».
Σήμερα, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα κρούσματα των μεταλλάξεων όπως προκύπτουν από την αλληλούχιση που γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης. Από την ανακοίνωση θα φανεί η διασπορά της ΒΑ.2 («Oμικρον 2» ή «Stealth»). Tην περασμένη εβδομάδα καταλάμβανε το 24% των κρουσμάτων «Ομικρον» που ταυτοποιήθηκαν. Το αρχικό στέλεχος της «Ομικρον» (ΒΑ.1) κυριαρχεί σε ποσοστό 98% (σε πολλές περιφέρειες ανευρίσκεται στο 100% των δειγμάτων), ενώ έχει σχεδόν εξαφανιστεί η παραλλαγή «Δέλτα», που συνδυαζόταν με σοβαρή νόσηση και υψηλή θνητότητα.
«Αστοχίες»
Η εξάπλωση της «Ομικρον 2», που είναι κατά 30%-50% πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος «Ομικρον», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είναι η κυριότερη αιτία της έξαρσης σε Ευρώπη και Ελλάδα. «Το δεύτερο είναι ότι βλέπουμε τις συνέπειες αφενός της γενικότερης χαλάρωσης που υπήρξε και αφετέρου του εορταστικού τριημέρου. Ηρθη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα γλεντήσαμε όλοι μαζί χωρίς να έχουμε φτάσει στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων χωρών, που κι αυτές αποσύρουν μέτρα», πρόσθεσε.
Η αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής Rt πάνω από τη μονάδα δείχνει ότι η πανδημία βρίσκεται σε ανοδική φάση. Συγκεκριμένα, το Rt σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ανήλθε χθες σε 1,04 ενώ πριν μία εβδομάδα ήταν 0,99. Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 23.748 νέες μολύνσεις κορονοϊού, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 320.000 τεστ, και η θετικότητα διαμορφώνεται σε 7,44%. Συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός είναι σχετικά σταθερός και λίγο αυξημένος (23.335 κρούσματα την προηγούμενη Τετάρτη).
Αποκλιμάκωση
Διασωληνώσεις και θάνατοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε φάση αποκλιμάκωσης. Χθες, καταγράφηκαν 44 ημερήσιοι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 354. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, όμως, έχουν «τσιμπήσει». Την Τρίτη, εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 345 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 303 ασθενείς.
Οι εξελίξεις στο πανδημικό «μέτωπο» θα βρεθούν σήμερα στο… μικροσκόπιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα έχει την εβδομαδιαία της συνεδρίαση – ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά αναβλήθηκε. Υπενθυμίζεται πως από την προηγούμενη εβδομάδα είχε «πέσει στο τραπέζι» η πρόταση να μειωθούν τα self tests στα σχολεία και από δύο να γίνεται ένα την εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί άφησαν αυτή τη συζήτηση για αυτήν την εβδομάδα, μιας και έβλεπαν ότι είχε ανακοπεί η πτωτική πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων και παρατηρούσαν μια αναζωπύρωση. Με τα νέα πανδημικά δεδομένα είναι αρκετά πιθανό να «παγώσει» όποια συζήτηση αφορά σε άρση περιορισμών έως ότου μειωθεί η διασπορά.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Προβληματισμός
Ενα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Το ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι είναι πότε θα γίνει η επόμενη δόση του εμβολίου. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πολύς κόσμος έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου από το φθινόπωρο και αναρωτιέται εάν έχει χάσει μέρος της προστασίας του. Πρόκειται για έναν προβληματισμό που ταλανίζει και τους επιστήμονες.
Διαβουλεύσεις
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο προληπτικής χορήγησης τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους. Για όλο τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί η επόμενη δόση να είναι το ερχόμενο φθινόπωρο. «Αυτοί που φαίνεται να χρειάζονται 4η δόση είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, πιθανώς να συζητηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες και στα χρόνια νοσήματα, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό τέταρτη δόση», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ιδιαίτερα προβλήματα μετά την τρίτη δόση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε περισσότερες μελέτες. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες βοηθούν περισσότερο, γιατί δεν έχουμε τον ίδιο συγχρωτισμό, είναι λιγότερα τα κρούσματα, είδαμε ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια πέρασαν καλά», πρόσθεσε.
Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
Ανοιχτά όλα για την 4η δόση
Οι ηλικίες από τις οποίες θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης, καθώς και ο χρόνος που θα γίνει είναι τα δύο ερωτήματα στα οποία προσπαθούν οι επιστήμονες να απαντήσουν, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη απαντήσεις, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του (Παραπολιτικά fm) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η 4η δόση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν η 3η δόση. Υπάρχει επιστημονική συζήτηση, εξετάζεται και από τη δική μας Εθνική Επιτροπή, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αν θα τεθεί κάποια ηλικία και άνω για να γίνει η 4η δόση», τόνισε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr