Ολα τα νεότερα δεδομένα που σχετίζονται με την παραλλαγή έδωσαν οι καθηγητές “πρώτης γραμμής” που αποτελούν τις επιστημονικές επιτροπές αρμόδιες για την πανδημία στην Ελλάδα σε χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Την ενημέρωση για την παραλλαγή συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χθες το απόγευμα.
Τι γνωρίζουμε έως σήμερα;
Μεταδοτικότητα
Τα δεδομένα δείχνουν διπλασιασμό των λοιμώξεων λόγω της Ομικρον σε 2-3 ημέρες, ενώ με την παραλλαγή Δέλτα οι λοιμώξεις διπλασιάζονταν σε 15 ημέρες. Η χώρα μας μετρά πλέον 26 κρούσματα της Ομικρον (την περασμένη Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί επίσημα στην έκθεση του ΕΟΔΥ 17) και το πλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, είναι ότι τα περισσότερα εξ αυτών δε συνδέονται με ταξίδι, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα είναι ήδη σημαντική.
Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί. Στη Νορβηγία, μάλιστα, περιγράφεται ένα πάρτι χριστουγεννιάτικο, το οποίο απετέλεσε μια εστία υπερμετάδοσης, δεδομένου ότι μολύνθηκε το 70% των προσκεκλημένων (περίπου 111) αλλά και άλλων 60 που μπήκαν στον ίδιο χώρο, στο εστιατόριο που γινόταν το πάρτι. Εικάζεται από ειδικούς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων αφορούν στην Ομικρον.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εμβολιασμένοι κολλάνε και νοσούν αλλά νοσούν ηπιότερα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Ο φόβος των επαναλοιμώξεων
Πολύ περισσότερες επαναλοιμώξεις προκαλεί η παραλλαγή Ομικρον όπως φαίνεται από τα στοιχεία που προστίθενται καθημερινά στη γνώση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Μελέτη που έγινε σε συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με το Imperial College έδειξε ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μάλιστα, τόνισε μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης έχει “ανέβει” στο 8-9% σε σχέση με 1% που ήταν έως σήμερα. Εν ολίγοις, η φυσική ανοσία στην περίπτωση της Ομικρον δεν αρκεί να προστατεύσει.
Η βαρύτητα της νόσου
Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα. Τα στοιχεία που προέρχονται, όμως, από τη νότια Αφρική όπου και ξεκίνησε η Ομικρον, αφήνουν χαραμάδα για συγκρατημένη αισιοδοξία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου, τα άτομα που οποία εισάγονται στο νοσοκομείο είναι σε πολύ καλή γενικά κατάσταση. Δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι πολύ βραχεία, είναι 2 – 2,5 ημέρες σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα, και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από την θνητότητα του προηγουμένου κύματος.
“Θα πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, ότι και οι ίδιοι οι ερευνητές από τη Νότιο Αφρική, αλλά και όλοι οι οποίοι βλέπουν και αναλύουν αυτά τα αποτελέσματα, βάζουν ένα ερωτηματικό για το κατά πόσο αυτό θα ισχύσει και για τα άλλα κράτη, όπως της Ευρώπης, δεδομένου ότι στη Νότιο Αφρική, πρώτον, το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών, άρα δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα και ένας άλλος βασικός παράγων, είναι ότι ο βαθμός της φυσικής ανοσίας στη Νότιο Αφρική είναι εξαιρετικά υψηλός, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει”, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η προστασία από τα εμβόλια
Προστατεύουν ή όχι τα εμβόλια από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος; Οι ενδείξεις είναι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει αποτελεσματικά από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Για αυτό οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τη μεγάλη ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση από όλους. Στη χώρα μας, μάλιστα, η δυνατότητα ραντεβού δίνεται στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
“Εάν πάρουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από μία μελέτη στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, ενώ ήταν 64% για την Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%”, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τη σημασία της τρίτης δόσης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ολο και περισσότερα στόματα ανοίγουν για τη «δράση» του
- Χριστούγεννα σε… Ομηρία η Ευρώπη – Ματαιώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Λονδίνο
- Νέα μέτρα: Όλοι rapid στη διασκέδαση – Ακατανόητη και λάθος μήνυμα η πλήρωμή τους από εμβολιασμένους
- Δώρο Χριστουγέννων 2021: Λήγει σήμερα η προθεσμία πληρωμής του
- Κοινωνικό Μέρισμα 2021: Πότε πληρώνεται – Ποιους αφορά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr