Η Ομικρον είναι από μόνη της ένα “υπερστέλεχος” όπως τη χαρακτήρισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος μαζί με την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέλυσαν χθες το “προφίλ” του μεταλλαγμένου στελέχους όπως διαμορφώνεται έως τώρα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ποια είναι, λοιπόν, τα στοιχεία που είναι εως σήμερα γνωστά:
- Μόλις πριν από 2 εβδομάδες, στα τέλη Νοεμβρίου, ήρθε το στέλεχος Ομικρον στην Ευρώπη, και ήδη σήμερα προκαλεί περισσότερες από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σαφές ότι η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητά της φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλο στέλεχος έχει αναδυθεί από την αρχή της πανδημίας.
- Η έλευσή του αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, η οποία στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί κυρίως από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60.
- Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση. Οσοι έχουν νοσήσει, λοιπόν, πρέπει να κλείσουν άμεσα ραντεβού για εμβολιασμό.
- Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο ο εμβολιασμός προστατεύει απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον. Ο κίνδυνος να κολλήσουν τον ιό και οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι υπαρκτός, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού μειώνονται στην περίπτωση έκθεσης στην παραλλαγή Όμικρον. Φαίνεται, όμως, ότι τόσο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού – ιδιαίτερα αυτός ο συνδυασμός – προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία.
- Κατι που επίσης ακόμη διερευνάται αφορά στο κατά πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η νόσος που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον. “Αν και τα πρώτα δεδομένα αναφέρουν ότι ενδέχεται να είναι ηπιότερη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούσαν κυρίως σε νεαρά, υγιή και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένα άτομα. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα περισσότερο για να έχουμε πιο ασφαλή αποτελέσματα”, σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
- Σε συνέχεια των παραπάνω, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, επίσης, κατά πόσο εάν κολλήσουμε ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Τα πρώτα δεδομένα, που μένει να επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μας έναντι της Covid, ιδιαίτερα μετά την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, θα μας προστατεύσει σε ένα μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρής νόσου ακόμα και αν μολυνθούμε με την παραλλαγή Όμικρον.
- Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων που οφείλονται σε Όμικρον, φαίνεται, όμως, ότι είναι πολύ βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων. Γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, με αυτά τα πρώτα πρώιμα στοιχεία, να οδηγήσει σε υποτίμηση της δυναμικής του νέου στελέχους ώστε να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Άλμπερτ Μπουρλά σε Χατζηνικολάου: Την Άνοιξη το χάπι για τον κορονοϊό – Τι είπε για τα εμβόλια και τους συνωμοσιολόγους [βίντεο]
- Ο Τσίπρας ήθελε να βάλει μπουρλότο με πρόταση μομφής αλλά το ατόπημα Κουρουμπλή του χάλασε τα σχέδια
- Καιρός: Κρύο, καταιγίδες και χιόνια – Πότε και πού θα πέσουν
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η μήνυση από τους «Ράδιο Αρβύλα» και η «βόμβα» από πρώην εργαζόμενη στην εκπομπή
- Κορονοϊός: Είσοδος στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ
- Για σεξουαλική κακοποίηση δύο γυναικών κατηγορείται ο «Mr. Big»