Τα επικαιροποιημένα μέτρα περιλαμβάνουν είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 5 ετών, ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, και ισχύει για όλες τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη μετρά πλέον 17 περιστατικά στη χώρα μας, με τη διασπορά να εκτιμάται σημαντική και τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται ότι θα προκαλέσει αύξηση στα νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου για την είσοδο στην Ελλάδα απαιτείται για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 5 ετών είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών είτε rapid test 24 ωρών, με τη δυνατότητα αυτή να δίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες εν μέσω εορτών και ημέρες που τα εργαστήρια θα είναι κλειστά.
Οπως είπε η κυρία Γκάγκα, πρόκειται για έκτακτο μέτρο και θα ισχύει την περίοδο των γιορτών, ενώ, όπως τόνισε, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.
Μεταδοτικότητα
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της παραλλαγής «Ομικρον», η μεταδοτικότητα της οποίας έχει αρχίσει και… τρομάζει.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Ομικρον» στη χώρα μας, σύμφωνα με την επίσημη χθεσινή ανακοίνωση για τις μεταλλάξεις από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ανέρχονται συνολικά σε 17. Τα τρία έχουν βρεθεί στην Αττική, τα δύο εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, τα τρία στη Λακωνία, τα οκτώ στο Λασίθι και ένα στα Χανιά.
Προς το παρόν στη χώρα μας κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος είναι το «Δέλτα», που εντοπίζεται στο 99,91% των τελευταίων δειγμάτων που ελέγχθηκαν.
Τις επόμενες εβδομάδες, όμως, δεν αποκλείεται η παραλλαγή «Ομικρον» να αρχίσει να επικαλύπτει τη «Δέλτα». «Η “Ομικρον” είναι ήδη παντού, η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 50% των νέων λοιμώξεων αφορά στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Κίνδυνος επαναμόλυνσης
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια ότι όσοι έχουν νοσήσει έχουν υψηλό κίνδυνο να επαναμολυνθούν με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Ετσι, η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε άμεση έκκληση όσων έχουν νοσήσει και έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα (τρεις μήνες) να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Επίσης, παρόλο που και οι εμβολιασμένοι μολύνονται με την «Ομικρον», οι τρεις δόσεις παρέχουν σημαντική προστασία.
Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε, μάλιστα, ότι ακόμη και εάν προκύψει ότι η «Ομικρον» προκαλεί ηπιότερη νόσηση η πίεση που θα προκύψει σε νοσηλείες θα είναι πιθανόν μεγάλη λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων. Εν όψει Χριστουγέννων και στη… σκιά της «Ομικρον», η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε με βάση τις ανάγκες μας και τη λογική μας πού θα πάμε», εννοώντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις κοινωνικές επαφές.
Αύξηση κρουσμάτων
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι ακόμη και εάν η ένδειξη έως τώρα είναι ότι η «Ομικρον» οδηγεί σε ηπιότερη νόσο, «δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την πιθανή πίεση στο ΕΣΥ». Οι προβλέψεις δείχνουν, όπως είπε, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθούν σε υψηλό επίπεδο. Οσο για τη δυναμική του ΕΣΥ, θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του πληθυσμού άνω των 60 ετών στον εμβολιασμό.
Ολα τα παραπάνω θεωρείται αρκετά πιθανό να αναστρέψουν την πτωτική πορεία του τέταρτου κύματος όπως σημειώνεται αυτή τη χρονική περίοδο στην Ελλάδα. Χθες ανακοινώθηκαν 4.696 νέα κρούσματα, ωστόσο οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλό αριθμό (96 χθες). Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων κατά περίπου 14% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και μείωση κατά 16% στις νέες εισαγωγές.
Ωστόσο, τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια παραμένουν 43.000 σε όλη την επικράτεια. Τρεις περιοχές της χώρας, η Λακωνία, το Λασίθι και η Λευκάδα, παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως στις Σποράδες, στη Νάξο, στη Λήμνο, στην Ευρυτανία, στην Καβάλα έχει αυξηθεί η μέση ηλικία των μολύνσεων (μεταξύ 43 και 45 ετών), γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για αυξημένες νοσηλείες σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Διεγράφη ο Κουρουμπλής από τον Τσίπρα μετά το ακραίο παραλήρημα στη Βουλή
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία «Κάρμελ» – Πώς θα «χτυπήσει» την Ελλάδα
- Δήλωση Τσιόδρα: Μου προκαλεί θλίψη η μελέτη για τις ΜΕΘ να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης
- Σοκ στα Γρεβενά: Ο 59χρονος μητροκτόνος πρώτα βίασε και μετά σκότωσε την μητέρα του
- Νέα μέτρα: Ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέες ελαφρύνσεις για ηλεκτρικό και φυσικό αέριο – Τι είπε για την πανδημία
- Ψευτογιατρός: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες – Έλεγε ότι θεραπεύει από τον καρκίνο μέχρι και τη μυική δυστροφία
- Νέα μέτρα: Η Όμικρον ανατρέπει τα δεδομένα και σφίγγει τον κλοιό – Τι θα κάνει η Ελλάδα
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: «Ηξεραν τι ήταν ο συνεργάτης τους», καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη στο Ράδιο Αρβύλα
- Μπάμπα Βάνγκα: Η δυσοίωνη προφητεία της για το 2022- «Θα ξυπνήσει ένας πανάρχαιος ιός»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr