Ενα δεύτερο μπορεί να είναι η συγκράτηση στον εμβολιαστικό ρυθμό, κυρίως, για πρώτη δόση, ενώ το μεγαλύτερο και ο κυρίαρχος αστάθμητος παράγοντας είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον», που θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει. Οι ειδικοί εκφράζουν αγωνία για όλα τα παραπάνω, επαναλαμβάνοντας με κάθε τρόπο πως η αύξηση της συμμετοχής στον εμβολιασμό, τα συχνά τεστ και ορισμένα ακόμη «έξυπνα» μέτρα στη γραμμή όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και πιέζουν τους ανεμβολίαστους θα οδηγήσουν τη χώρα σε ασφαλή… έξοδο από τον χειμώνα.
Πρόβλεψη
Σύμφωνα με όσα εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, από τις 26 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει πτώση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. «Τα τελευταία 24ωρα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση με ρυθμό λίγο χαμηλότερο σε σχέση με αυτόν που αναμέναμε. Επιβραδύνεται ελαφρώς η πτώση και το πιο πιθανό είναι η μη καλή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί», σημειώνει.
Ο ίδιος είχε υπολογίσει ότι τα κρούσματα μπορεί να πέσουν ακόμη και στις 2.000 την περίοδο των εορτών, ωστόσο φαίνεται πως με τα σημερινά δεδομένα θα ακολουθήσουν έναν βραδύτερο ρυθμό και μπορεί να μειωθούν περίπου στις 3.500. «Είμαστε καλοί να εφαρμόζουμε τα μέτρα όταν φοβόμαστε, αλλά, όταν δούμε να συρρικνώνεται η πανδημία, χαλαρώνουμε», τονίζει.
Με βάση τα προβλεπτικά μοντέλα, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακή αποκλιμάκωση και των θανάτων που καταγράφουν πολύ υψηλούς αριθμούς καθημερινά. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των τελευταίων ημερών είναι περίπου 92 θάνατοι και εκτιμάται ότι από τη νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει η… κάθοδος στον αριθμό των θανάτων. Εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος «Ομικρον» δεν επεκταθεί ευρέως το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, τότε θα υπάρξει μεγάλη ύφεση. «Το ζήσαμε τον Ιούνιο και μετά ήρθε η “Δέλτα”. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα εάν αφήσουμε να ξεφύγει η “Ομικρον”», επισημαίνει ο καθηγητής.
Πώς μπορεί να μην ξεφύγει; Με αύξηση των εμβολιασμών, καθώς ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δεν θα διαφεύγει κατά 100%, καθώς και συχνά τεστ για όλους.
«Πολλά τεστ»
«Τα πολλά τεστ μάς οδηγούν προς τα κάτω, μας αφήνουν το “παράθυρο” να προετοιμαστούμε για την καταπολέμηση της “Ομικρον”», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης θέλοντας να δείξει την αξία των ελέγχων όχι μόνο για ανεμβολίαστους αλλά και για εμβολιασμένους, τόσο την περίοδο των γιορτών όσο και τους χειμωνιάτικους μήνες που ακολουθούν. Υπενθυμίζεται πως το κράτος, στο πλαίσιο των μέτρων θωράκισης για τις γιορτές, έχει ήδη ξεκινήσει τη διάθεση δωρεάν self tests για όλους τους πολίτες. Μία συσκευή διατέθηκε την εβδομάδα που πέρασε και ακόμη μία θα διατεθεί από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ασυμπτωματικών φορέων του ιού που λαμβάνοντας γνώση ότι έχουν μολυνθεί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά.
Yπό αυτά τα δεδομένα και, κυρίως, εάν η «Ομικρον» επεκταθεί, ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί πως ο εβδομαδιαίος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για όλους θα είναι χρήσιμος και μετά τις γιορτές. Επίσης, υποστηρίζει πως η τηλεργασία είναι ένα «εργαλείο» που βοηθά στη μείωση της διασποράς του πανδημικού ιού, το ίδιο και η υβριδική διδασκαλία στα πανεπιστήμια, δηλαδή όσα μαθήματα δεν είναι εργαστηριακού τύπου να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί πάντα ισχυρό «όπλο» και η επέκτασή της σε άτομα από 50 ετών και πάνω βρίσκει σύμφωνους αρκετούς επιστήμονες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Υποχρεωτικότητα
«Θα βοηθούσε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα ή να γίνει πιο αυστηρή. Επίσης, να επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Εάν δεν είχαμε εμβόλια, θα είχαμε εκατοντάδες θανάτους καθημερινά. Αλλά έχουμε τα εμβόλια. Στις ΜΕΘ είναι 100 και πλέον εμβολιασμένοι. Πρόκειται για αυτό το μικρό ποσοστό, αυτό το 10% που ξέραμε εξαρχής ότι δεν τους πιάνουν τα εμβόλια. Αλλά δεν συγκρίνεται με τον αριθμό των ανεμβολίαστων», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής με τη σειρά του ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο ίδιος εκφράζει έντονη ανησυχία, καθώς, όπως λέει, οι αριθμοί είναι ακόμη μεγάλοι, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα, και η μείωση που σημειώνεται σήμερα μπορεί να μην είναι αρκετή να κρατήσει μια έξαρση μετά τις γιορτές. «Οι εμβολιασμοί ανεβαίνουν, αλλά είναι, κυρίως, τρίτης δόσης. Σημασία έχει η πρώτη δόση. Πόση δυναμική έχει η συμμετοχή σε πρώτη δόση για να μειώσει σημαντικά τη διασπορά και τους δείκτες;», διερωτάται ο κ. Μανωλόπουλος και προσθέτει: «Κάθε μέτρο που λαμβάνεται πείθει ακόμη λίγους».
ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: Δεν θα κάνουν… Χριστούγεννα οι ανεμβολίαστοι
Σήμερα και το διάστημα έως και τα Χριστούγεννα εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ συνεχόμενες παρεμβάσεις στο εμβολιαστικό «μέτωπο» λειτουργούν πιεστικά ωθώντας όλο και περισσότερους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.
Πιο αναλυτικά, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, χώρους διασκέδασης που τα Χριστούγεννα αποτελούν επιλογή για οικογενειακές και κοινωνικές συναναστροφές. Επιπλέον, δεν έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, γήπεδα, αλλά και διάφορες εκδηλώσεις που είναι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Η είσοδος σε ανεμβολίαστους δεν επιτρέπεται ούτε στα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα που λειτουργούν τις γιορτινές ημέρες. Η πρόσβασή τους επιτρέπεται μόνο σε υπαίθριους χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα και εκεί έπειτα από επίδειξη αρνητικού rapid test. Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι υποχρεωτικά πραγματοποιούν δύο rapid tests για να πάνε στην εργασία τους.
Παράλληλα, διαδοχικά μέτρα που αφορούν στους εμβολιασμούς ασκούν πίεση σε ανεμβολίαστους πολίτες. Σε κλοιό έχουν μπει οι πολίτες από 60 ετών και πάνω με γνώμονα την προστασία τους, καθώς είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Για αυτήν την ομάδα του πληθυσμού ο εμβολιασμός έχει γίνει υποχρεωτικός και όποιος ανεμβολίαστος δεν έχει κάνει την πρώτη δόση έως και τις 16 Ιανουαρίου θα έχει πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, που θα είναι υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών πριν από την ανακοίνωση του μέτρου υπολογίζονταν σε περίπου 520.000. Μέσα σε μία εβδομάδα αφού ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60+. Την ίδια στιγμή, αύριο ξεκινά να εφαρμόζεται το δεύτερο μέτρο για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που είναι η έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης. Δίνεται διάστημα έως και επτά μηνών μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να έχουν πραγματοποιήσει τρίτη δόση, σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Η καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης σε κάποιες περιφέρειες της χώρας είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 50-70 ετών. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης στα παραδείγματα των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, όπου, παρά τη σταθεροποίηση της πανδημίας, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών, αφού μόλις το 50% αυτών έχει λάβει την τρίτη δόση.
Εκτός από τους άνω των 60, το «πρέσινγκ» έχει ξεκινήσει και στις μικρότερες ομάδες του πληθυσμού. Η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να διαρκούν τα πιστοποιητικά νόσησης τρεις μήνες, αντί για έξι, έχει ως βάση της την προστασία των πολιτών -μιας και η φυσική ανοσία δεν θεωρείται τόσο ισχυρή όσο του εμβολιασμού- αλλά ταυτόχρονα ασκεί πίεση για εμβολιασμό. Περισσότεροι από 350.000 που την 31η Ιανουαρίου θα έχουν νοσήσει από τρεις μήνες και πάνω θα μπουν στη διαδικασία να προγραμματίσουν εμβόλιο νωρίτερα σε σχέση με ό,τι περίμεναν, σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Βασικός πυλώνας της προσπάθειας θωράκισης έναντι του νέου μεταλλαγμένου στελέχους και του χειμώνα είναι η απόφαση σύντμησης της τρίτης δόσης εμβολίου στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη για όλους τους ενήλικες. Η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού είναι ανοιχτή για όλους, την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, ειδικές ομάδες, όπως τα άτομα με βαριά ανοσοκαταστολή, πολύ πιθανό να κάνουν και τέταρτη δόση εμβολίου. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr