Το πρόβλημα παραμέλησης των άλλων εμβολίων που ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παιδιών και εφήβων εντοπίζεται κυρίως στις εφηβικές ηλικίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνο Νταλούκα. “Για παράδειγμα ένα παιδί έντεκα ετών έχει να κάνει δύο επαναληπτικά εμβόλια. Πιθανότατα λόγω της συγκυρίας της πανδημίας και επειδή οι προτεραιότητες έχουν αποσυντονίσει και αποδιαργανώσει όχι μόνο την υγεία αλλά και τη ζωή των ανθρώπων φαίνεται πως και αυτά έχουν ξεχαστεί σε κάποιο βαθμό. Οχι από όλους, αλλά φαίνεται ότι είναι από αρκετούς”, αναφέρει στο eleftherostypos.gr.
Προσθέτει δε ότι το “φαινόμενο” παρατηρείται σε ένα μικρότερο ποσοστό και για τα εμβόλια που κάνουν τα μικρά παιδιά. “Ετσι με ενημέρωσαν και οι εταιρείες που παρακολουθούν από τις πωλήσεις των εμβολίων”, αναφέρει εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει θίξει εδώ και μήνες τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί.
Η υπενθύμιση των “ξεχασμένων” εμβολίων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει ενδεχομένως μέσω ενός σποτ στην τηλεόραση, όπως σημειώνει ο κ. Νταλούκας.
Εάν αφεθούν και άλλο εμβόλια που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αυτό συνεπάγεται πιθανό σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια Υγεία. “Οταν πέφτει η εμβολιαστική κάλυψη παύει να ισχύει η περίφημη ανοσία της κοινότητας. Οπότε για νοσήματα που είναι σημαντικά και καλύπτονται από το πρόγραμμα, όπως διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα τα εμβόλια πρέπει να γίνονται. Επίσης πολύ σημαντικό εμβόλιο είναι κατά του HPV για τους εφήβους”, εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Την πιθανότητα έξαρσης μεταδοτικών ασθενειών, που θεωρείται ότι δεν “κυκλοφορούν” πια, λόγω ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης, επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η επιδημία της ιλαράς πριν από τέσσερα χρόνια. Τα κρούσματα αφορούσαν σε άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά. Τότε, “έτρεχαν” όλοι να δουν από τα βιβλιάρια υγείας τους εάν είχαν κάνει τη 2η δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, ο κοκκύτης τα τελευταία χρόνια, επίσης, παρουσιάζει αυξητική τάση και οι παιδίατροι συζητούσαν έτσι ώστε το εμβόλιο κατά της νόσου να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια όπως γίνεται με τη διφθερίτιδα και τον τέτανο. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την περίοδο 2004-2020 δηλώθηκαν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ συνολικά 509 κρούσματα κοκκύτη. Η νόσος παρουσιάζει υψηλότερη συχνότητα στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών και ιδιαίτερα στα παιδιά κάτω του ενός έτους. Ο εμβολιασμός και για αυτό το νόσημα είναι σωτήριος.
Πάντως, οι περισσότεροι ενήλικες δε γνωρίζουν ότι πρέπει να θωρακίζονται για διφθερίτιδα και τέτανο κάθε δέκα χρόνια. “Θέλουμε να ζητήσουμε να μπορούμε να συνταγογραφούμε τα εμβόλια και στους ενήλικες και να τους τα κάνουμε. Πώς γίνεται τώρα με τον κορονοϊό που μας δίνεται η δυνατότητα να εμβολιάσουμε όλη την οικογένεια; Από τον έφηβο μέχρι τον παππού. Η δυσκολία με τα υπόλοιπα εμβόλια είναι ότι δεν μπορούμε να τα συνταγογραφήσουμε στους μεγάλους. Τον γονέα τον έχω απέναντί μου και μπορώ να ελέγξω το βιβλιάριο υγείας του για συγκεκριμένα εμβόλια όπως και να τον εμβολιάσω. Μιλάμε για νέους ανθρώπους, από 25 ετών έως 40 ετών”, σημειώνει ο κ. Νταλούκας σε σχέση με την εμπιστοσύνη που δημιουργείται ανάμεσα σε γονείς και παιδιάτρους και πώς οι τελευταίοι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και των ενηλίκων.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr