Οι ειδικοί έχουν κρούσει πολλές φορές το «καμπανάκι» του κινδύνου για τους συγκρατημένους εμβολιασμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μεταδοτικότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για βαριά νόσηση και θάνατο.
Στο χθεσινό μολυσματικό «χάρτη» ξεχωρίζουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στο δυτικό τομέα Αθηνών – εντάσσεται στις περιοχές που χρειάζονται ενίσχυση των εμβολιασμών – καταγράφηκαν 100 νέα κρούσματα σε σύνολο 560 σε ολόκληρη την Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις για το δυτικό τομέα Αθηνών ήταν λίγο λιγότερες σε σχέση με τον κεντρικό τομέα Αθηνών (150 περιστατικά χθες) ενώ παραδοσιακά από την αρχή της πανδημίας το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων του Λεκανοπεδίου.
Ανάμεσα στις έντεκα περιοχές με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμών, έξι περιοχές είναι στη βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για την Ξάνθη, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Πιερία, τη Δράμα και το Κιλκίς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Εκτός από τις Σέρρες και το Κιλκίς οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 4 («κόκκινο») του επιδημιολογικού συναγερμού και ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σε αυτές τις περιοχές η διασπορά είναι έντονη, το ίδιο και ο προβληματισμός για την επερχόμενη πίεση στις μονάδες Υγείας. Πιο αναλυτικά, χθες στην Ξάνθη εντοπίστηκαν 122 νέα κρούσματα, στην Πιερία 76, στην Πέλλα 72, στις Σέρρες 61, στο Κιλκίς 47, στη Δράμα 64. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται, επίσης, στο «μικροσκόπιο» με 435 περιστατικά χθες. Είναι μια… ανάσα πριν ενταχθεί και εκείνη στο «κόκκινο».
Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά διατηρούν την τάση σταθεροποίησης που παρατηρούν οι ειδικοί εδώ και ένα μήνα και η ανησυχία εστιάζει σε κατά τόπους επιδημικές εξάρσεις, όπως στη βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, η θετικότητα διαμορφώνεται σε κάτω του 1% με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Χθες, ανακοινώθηκαν 2978 νέα περιστατικά, αριθμός μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας όταν καταγράφηκαν 3040 κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει τη σταθερή πτωτική πορεία, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα είναι αυξημένο την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη στις περισσότερες περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, κατά 198% και 166% αντίστοιχα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια με μολότοφ και κροτίδες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
- Συντάξεις: Αυτά είναι τα τελικά αναδρομικά για 133.692 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]
- Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία: Πώς έκλεισε η συμφωνία σε Μασσαλία, Αθήνα και Νέα Υόρκη – Όλο το παρασκήνιο
- Πρώτη αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
- Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Έφτασε στον ωκεανό η λάβα – Συγκλονιστικές εικόνες
- Ματθαίος Μάντζιος: Στο σκαμνί επτά στελέχη της Πυροσβεστικής για τον τραγικό θάνατο του αρχιπυροσβέστη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr