Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ δείχνουν ότι πλέον οι ασθενείς 18 έως 49 ετών καλύπτουν το 41% των κρουσμάτων, όταν στην αρχή της πανδημίας οι κάτω των 50 ήταν μόλις το 22%. Παράλληλα, ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας η πλειονότητα των ασθενών που εισάγονταν στα νοσοκομεία είχαν υποκείμενα νοσήματα, πλέον αρκετοί στην ηλικία των 30 νοσούν βαριά, χωρίς απαραίτητα να ταλαιπωρούνται από κάποιο νόσημα. Μερίδα γιατρών και επιστημόνων υποπτεύονται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει οδηγήσει στην ανατροπή του προφίλ των ασθενών, έτσι όπως ήταν γνωστό κατά τη χρονιά 2020, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πόσο επικίνδυνη είναι.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) για την επέλαση της μετάλλαξης «Δ», επικρίνοντας τη χώρα για ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
«Το “Δ” έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σχολίασε για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό λόγω του καλοκαιριού και συνέχισε: «Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι. Εχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό. Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο “Δ” κύμα, ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι… Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορονοϊός, το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη».
Ο κ. Παυλάκης επέμεινε ότι ο μοναδικός τρόπος προστασίας είναι το lockdown και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική στα νοσοκομεία εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του CDC, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, με τις ηλικίες 18-39 να έχουν κάνει το εμβόλιο σε ποσοστό κάτω του 50%, με τους υπολοίπους να είναι εκτεθειμένοι στη μετάλλαξη «Δέλτα».
Η οποία, αν και έχει φέρει την πλειονότητα των επιστημόνων να συμφωνήσουν για την υψηλή μεταδοτικότητά της, δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι πιο επικίνδυνη από άλλα στελέχη του ιού όσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί στους νοσούντες.
Τα κρούσματα
Ελαφρώς μειωμένα ήταν τα κρούσματα χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με 2.856 νέες περιπτώσεις. Επιπλέον κατεγράφησαν 16 νέοι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 192.
Η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο» με 830 νέα κρούσματα ενώ και η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 260 κρούσματα και η Κρήτη 297. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 172 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Την 3η Αυγούστου συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν 26.060 rapid τεστ σε όλη τη χώρα, με τα 519 να βγαίνουν θετικά και τη θετικότητα να αγγίζει το 1,99%. Εξ αυτών οι 251 είναι άνδρες και οι 268 γυναίκες, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 31 έτη.
Νέα μελέτη
Υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με Pfizer δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στη μελέτη μετείχαν 28 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι 4 μήνες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σχεδόν όλοι οι υγιείς μετέχοντες στη μελέτη είχαν πολύ υψηλούς τίτλους προστασίας από την Covid-19. Οπως αναφέρεται στην έρευνα: «Στο ερώτημα της διάρκειας των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα σε Ελληνες ασθενείς που νόσησαν από Covid-19, και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα τουλάχιστον 8 μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, πιστεύουμε ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό θα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από Covid-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ο ρυθμός πτώσης τους είναι μικρός».
Σε όλες τις χρονικές στιγμές των μετρήσεων η αύξηση του τίτλου αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη στις ηλικίες 20-50 ετών και μικρότερη στις ηλικίες 51-70 ετών.
Η έρευνα καταλήγει ότι η ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CοV-2 διατηρείται τουλάχιστον για 3 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter