Το νέο επιδημικό κύμα, όμως, που έχει αρχίσει να “φουσκώνει” επικίνδυνα όπως και η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους που είναι κατά 100% πιο μεταδοτικό σε σχέση με τον αρχικό ιό από τη Γουχάν αναγκάζουν σε αποφάσεις που θα λαμβάνονταν σε άλλο χρόνο. Οπως και με την ένταξη των εφήβων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, έτσι και η υποχρεωτικότητα για συγκεκριμένα άτομα, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους αλλά και στην “πρώτη γραμμή” της μάχης με τον ιό πιθανότητα θεσπιστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής που προβλέπει μια “κλιμακούμενη πρωτοβουλία” για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είναι το έσχατο μέτρο και αφού ήδη είναι σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς και έχουν δοθεί κίνητρα – διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους.
Η πρώτη κατηγορία όπως όλα δείχνουν θα είναι οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες δομές φροντίδας ευπαθών ατόμων. Οι ωφελούμενοι σε αυτές τις δομές δεν είναι άτομα που συμμετέχουν στην υπερμετάδοση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην κοινότητα, ωστόσο η δημιουργία “ασπίδα” για την προστασία τους κρίνεται απαραίτητη με την θωράκιση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτές και κυκλοφορούν και εκτός δομών. Ο λόγος είναι ότι ηλικιωμένοι και ευπαθείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Αλλωστε, σε ορισμένες περιπτώσεις ηλικιωμένοι και άνθρωποι με σοβαρές συννοσηρότητες δεν ανταποκρίνονται άριστα στον εμβολιασμό που σημαίνει λιγότερα αντισώματα, συνεπώς μικρότερη προστασία έναντι στην απειλή του πανδημικού ιού.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σε δεύτερο χρόνο και μετά τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας, σειρά θα πάρουν υγειονομικοί σε νοσοκομεία και δομές Υγείας. Σημειώνεται ότι οι γιατροί ήδη ξεπερνούν το 90% σε εμβολιαστική κάλυψη, ωστόσο τα ποσοστά για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό είναι μικρότερα. Όπως έχει επισημάνει η Επιτροπή Βιοηθικής, σε περίπτωση που αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα, συνιστάται ο προσεκτικός σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος του συγκεκριμένου μέτρου. “Η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να είναι διαβαθμισμένη ως προς τη σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί το προσωπικό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με το προσωπικό άλλων μονάδων. Στις ατομικές περιπτώσεις μελών του προσωπικού, για τα οποία ο εμβολιασμός αντενδείκνυται για λόγους υγείας θα πρέπει να προβλεφθεί δυνατότητα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”, έχει αναφέρει σε σύστασή της.
Πέραν των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας και στο σύστημα της υγείας, συζήτηση, σε δεύτερο χρόνο, θα ανοίξει συζήτηση και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Τέτοιες είναι πρώτον οι εκπαιδευτικοί για τους οποίους θα αξιολογηθεί η υποχρεωτικότητα εφόσον η κάλυψη δεν φτάσει σε απολύτως ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στο πρότυπο της ΕΜΑΚ και για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και νέα μέτρα φέρνει η έξαρση – Τι θα γίνει σε εστίαση και διασκέδαση
- Πανελλήνιες 2021: Σήμερα οι βαθμολογίες και με… SMS
- Freedom Pass: Πώς και πότε θα δοθεί το 150αρι στους 18-25
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter