Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Freedom Pass: Πώς και πότε θα δοθεί το 150αρι στους 18-25

Freedom Pass: Πώς θα χρησιμοποιούνται τα 150 ευρώ

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Ρυθμίσεις για το «πιστοποιητικό ελευθερίας» (freedom pass) που θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών εφόσον κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και για την εφαρμογή, με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid για την πρόσβαση των πολιτών τόσο σε αμιγείς όσο και σε μικτούς κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οπως ορίζει το άρθρο 2 «Υποστηρικτικά μέτρα των εμβολιασθέντων ατόμων», για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορονοϊού και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, παρέχεται οικονομική διευκόλυνση ύψους 150 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18-25 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή τη μοναδική δόση εάν πρόκειται για το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Σε κάρτα

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτόν από τράπεζα. Μάλιστα, για την έκδοσή της και την πίστωση του χρηματικού ποσού δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ειδική εφαρμογή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr.

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στην τροπολογία, είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς προβλέπει ότι ο δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή και κάνει αίτηση για έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση των 150 ευρώ σε αυτήν. Επιπλέον, ο αιτών θα κληθεί να συμπληρώσει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και αριθμό κινητού τηλεφώνου). Σημειώνεται δε ότι η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, τα στοιχεία του δικαιούχου διαβιβάζονται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την έκδοση της χρεωστικής κάρτας, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.12.2021. Σημειώνεται δε ότι μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, η τράπεζα υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Το εναπομείναν ποσό, εφόσον δεν έχει ξοδευτεί, επιστρέφεται στο Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το ποσό των 150 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για αγορές ή υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή η μεταφορά του σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί για το σκοπό αυτόν ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ο έλεγχος

Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πρόσβαση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν νοσήσει τους έξι τελευταίους μήνες σε αμιγείς χώρους, αλλά και πολιτών με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ σε μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, το άρθρο 1 προβλέπει την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile app) για τον έλεγχο της εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της Ε.Ε. μέσω σάρωσης του σχετικού κωδικού QR.

Η χρήση της εφαρμογής πραγματοποιείται από τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους ή υπαλλήλους των επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, θεαμάτων και ακροαμάτων ή πολιτιστικών /αθλητικών/εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς και σε υπαίθριους χώρους.

Κατά τη σάρωση του QR code στην εφαρμογή, που ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εμφανίζονται αποκλειστικά τα εξής στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου.
  • Ενδειξη σχετικά με την εγκυρότητα/ γνησιότητα/ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με το τι θα «σκανάρει» η εφαρμογή, θα εμφανίζεται και το αντίστοιχο χρώμα. Το «πράσινο» θα ανάβει για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει από Covid το τελευταίο εξάμηνο, το «κίτρινο» θα δείχνει αυτούς που έχουν αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ και το «κόκκινο» θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά, οπότε και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των πολιτών στους προαναφερθέντες χώρους.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να αποθηκεύονται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ψηφιακές βεβαιώσεις

Επιπλέον, η τροπολογία περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την ψηφιακή έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, αλλά και για την εφαρμογή myHealth.

Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις, κάθε θεράπων γιατρός μπορεί να τις συντάσσει σε ειδική εφαρμογή που θα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr.
Για την είσοδο στην υπηρεσία απαιτείται πρώτα η αυθεντικοποίηση του γιατρού με τους μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Στη συνέχεια, ο γιατρός καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ ή άλλο ταυτοποιητικό στοιχείο του ασθενούς του, καθώς και τα προσωπικά του στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και ο σκοπός χρήσης.

Η ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται φέρει αριθμό βεβαίωσης (barcode) και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή, σε ηλεκτρονική μορφή, από όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της ιατρικής βεβαίωσης με τη λήψη γραπτού μηνύματος (SMS) που περιλαμβάνει τον αριθμό βεβαίωσης στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, ενώ λαμβάνει το έγγραφο στο αντίστοιχο e-mail.

Εφαρμογή myHealth

Παράλληλα, η τροπολογία αναφέρεται στην εφαρμογή myHealth, η οποία θα είναι διαθέσιμη και στα κινητά τηλέφωνα μέσω του gov.gr και με την οποία ο πολίτης θα μπορεί να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί τις συνταγές και τα άυλα παραπεμπτικά που διακινούνται και εκτελούνται ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με την ίδια εφαρμογή, ο ασθενής-χρήστης έχει πρόσβαση στον αριθμό και το είδος των συνταγών φαρμάκων και των παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων που τον αφορούν και έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα πρόσβασης στην εφαρμογή έχουν οι ασθενείς, οι οποίοι προηγουμένως έχουν αυθεντικοποιηθεί είτε με τη χρήση των κωδικών Τaxisnet είτε με τους κωδικούς του e-banking. Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης, απαιτείται η καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP), ο οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στο κινητό του χρήστη.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Freedom Pass data: Ανοίγουν από σήμερα οι αιτήσεις για τα 50 δωρεάν GB στους εμβολιασμένους 15 με 17 ετών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Freedom Pass/Data»: Πώς θα δοθεί το «δώρο» των 50 GB στους νέους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Freedom Pass: Για πέντε μήνες ενεργά τα 50 GB για τους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η AEGEAN παρατείνει την προσφορά της στους κατόχους Freedom Pass και παράλληλα τριπλασιάζει τα μίλια τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκέρτσος – Freedom Pass: Πόσοι νέοι έκαναν χρήση – Πού το ξόδεψαν οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Freedom Pass: Έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 230.000 «κάρτες Ελευθερίας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Freedom Pass: Πάνω από 130 χιλιάδες νέοι το έχουν ενεργοποιήσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Freedom Pass: Το 150άρι στην τσέπη και… βουρ για διακοπές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Freedom Pass: Η ανάρτηση Μητσοτάκη για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom