Ο «χρόνιος» κορονοϊός αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο εμφανίζει καλπάζουσα αύξηση και έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του πλανήτη. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τους ειδικούς, ούτε και υπάρχει ομοφωνία γύρω από τον ορισμό του.
Γενικά, στις περιπτώσεις χρόνιου κορονοϊού εντάσσονται εκείνοι οι ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα όπως η κόπωση, ο βήχας, οι πόνοι στο στήθος και τους μύες, για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 εβδομάδων από την αρχική εκδήλωση της ασθένειας. Στη βρετανική έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία και, όσοι επιβεβαίωσαν πως είχαν- ή υποπτεύονταν πως είχαν- νοσήσει με κορονοϊό ερωτήθηκαν στη συνέχεια σχετικά με την διάρκεια και την επιμονή 29 διαφορετικών πιθανών συμπτωμάτων.
Ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας ήταν τα εξής:
α) Ότι περίπου το 37% των ασθενών παρουσίασαν ένα, τουλάχιστον, σύμπτωμα που διήρκεσε για 12 ή και περισσότερες εβδομάδες,
β) Ότι το 15% των ασθενών παρατήρησε την επιμονή τριών ή περισσοτέρων συμπτωμάτων για τουλάχιστον 12 εβδομάδες,
γ) Ότι τα μακροχρόνια προβλήματα ήταν πιο κοινά στις γυναίκες (ειδικά τις μεγαλύτερες σε ηλικία),
δ) Ότι το αυξημένο βάρος, το κάπνισμα, το χαμηλό εισόδημα, οι χρόνιες ασθένειες άλλου τύπου και η ανάγκη νοσηλείας λόγω του κορονοϊού συνδέονταν με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης «χρόνιου» Covid-19,
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
ε) Ότι η κόπωση αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του χρόνιου κορονοϊού, συνοδευόμενη από τη δυσκολία στην αναπνοή, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε όσους είχαν εξαρχής νοσήσει πιο βαριά.
Οι ερευνητές παραδέχθηκαν, βέβαια, πως ορισμένα από τα συμπτώματα ενδέχεται να συνδέονται περισσότερο με άλλες χρόνιες ασθένειες, κάτι που δεν διαπιστώθηκε, καθώς δεν έγινε σύγκριση της φυσικής κατάστασης όσων είχαν νοσήσει με κορονοϊό και όσων δήλωσαν πως δεν έχουν νοσήσει. Η ανάγκη για περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιτακτική.
Ένα άλλο πρόβλημα που επεσήμαναν οι ειδικοί είναι ότι, χωρίς τον σαφή προσδιορισμό των συμπτωμάτων του κορονοϊού, ή τον προσδιορισμό του πότε θεωρούνται «βαριά», άτομα που βίωναν, ενδεχομένως, ένα ελαφρό σύμπτωμα δεν θα θεώρησαν ότι πάσχουν από «χρόνιο» κορονοϊό και δεν θα το ανέφεραν, όταν ερωτήθηκαν σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Πολ Έλιοτ, σχολίασε πως η έως τώρα εικόνα αναδεικνύει τον χρόνιο κορονοϊό ως ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Όπως είπε, «ο χρόνιος κορονοϊός δεν έχει κατανοηθεί ακόμη πλήρως, αλλά ελπίζουμε να συνεισφέρουμε στην αναγνώριση και τη διαχείριση της πάθησης αυτής, η οποία σύμφωνα με τα δικά μας, αλλά και άλλα δεδομένα, φαίνεται πως πλήττει μόνο στη Μ. Βρετανία εκατομμύρια κόσμου».
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Imperial College του Λονδίνου. Μια άλλη, η οποία διεξήχθη σχεδόν ταυτόχρονα από το University και το King’s College του Λονδίνου, έδειξε πως 1/6 μεσήλικες που ανέφεραν ότι είχαν μολυνθεί με κορονοϊό έκαναν λόγω για συμπτώματα που τους ταλαιπωρούσαν μακροχρόνια. Στους νεαρότερους ενήλικες το ποσοστό αυτό μειωνόταν, με έναν ασθενή ανά 13 να αναφέρει κάτι παρόμοιο.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με Χαρδαλιά και Τσιόδρα
- Κορονοϊός – Pfizer: Το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα
- Κορονοϊός – Έρευνα: Χειρουργικές μάσκες ή πλαστικές προσωπίδες; Ποιες προστατεύουν
- Κορονοϊός: Το «στοίχημα» του καλοκαιριού για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter