«Κατά πάσα πιθανότητα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο και το χρονικό παράθυρο απόκτησης της ανοσίας είναι: Από τη μία για τους νέους, οι οποίοι αποκτούν ικανοποιητική ανοσία από την πρώτη δόση, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ για τους πάνω των 40 απαιτούνται τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση», επισημαίνει στο Eleftherostypos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι πολίτες άνω των 40 ετών έχουν χαμηλότερη ανοσιακή απόκριση στην πρώτη δόση σε σχέση με τους νέους, οι οποίοι αποκτούν, όπως λέει, εξουδετερωτικά αντισώματα αρκετά νωρίτερα, δύο με τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.
Απαιτείται, όμως, εγρήγορση και μεγάλη προσοχή γιατί είναι αρκετά πιθανό μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης να νοσήσει κάποιος. “Οσο πιο μακριά είναι η μόλυνση από την πρώτη δόση τόσο πιο ελαφριά θα περάσει τη νόσο κάποιος”, εξηγεί ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας ότι ακόμη και σε ασυμπτωματική λοίμωξη υπάρχει το ενδεχόμενο μετάδοσης. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα εμβολιαστικά σχήματα για καθένα εμβόλιο όπως έχουν προταθεί από τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις εταιρείες και τα δεδομένα μελετών, το διάστημα προστασίας από το κάθε ένα εμβόλιο διαφέρει.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer οι δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά 21 ημερών και η ανοσία έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.
Στο εμβόλιο της Moderna, οι δύο δόσεις χορηγούνται με 28 ημέρες διαφορά και η ανοσία έρχεται περίπου 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Αντίστοιχο είναι το διάστημα απόκτησης προστασίας μετά το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο όμως οι δύο δόσεις έχουν τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους – το λιγότερο οκτώ εβδομάδες και έως 12 εβδομάδες.
Στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, η ανοσία προκύπτει 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Οι πολίτες που εμβολιάζονται, πάντως, ανησυχούν για την επίτευξη ανοσίας για αυτό και πολλοί προβαίνουν σε έλεγχο αντισωμάτων αν και μια τέτοια πρακτική δεν συστήνεται. Οπως έχει επισημάνει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η μέτρηση αντισωμάτων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, καθώς “η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία που δεν μπορεί να μετρηθεί με ένα απλό εργαστηριακό τεστ”, όπως έχει επισημάνει.
Με αφορμή τη διάρκεια της ανοσίας, ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα χρειαστεί και πότε αναμνηστική δόση του εμβολίου. “Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι για να καθορίσουμε μια στρατηγική επανεμβολιασμού. Από τις ενδείξεις πιθανότατα τουλάχιστον ορισμένες ομάδες ανθρώπων με υψηλή πιθανότητα νόσησης, όπως οι υγειονομικοί, ίσως χρειαστούν μια αναμνηστική δόση. Το χρονικό διάστημα που θα γίνει αυτή δεν είναι σαφές καθώς περιμένουμε τα αποτελέσματα μελετών που τρέχουν αυτή τη στιγμή”, σημειώνει ο κ. Τζανάκης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φάκελος GREEK MAFIA: Στήνεται ελληνικό FBI για να την αντιμετωπίσει
- Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 5 δόσεις- Περαιτέρω μείωση 8% το 2022
- Εμβολιασμοί: Κύματα «Γαλάζιας Ελευθερίας» στα νησιά – Σταθερή η αποκλιμάκωση στους δείκτες
- Νέες αντικειμενικές, με μειώσεις ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες
- Εξάρχεια: Γυαλιά καρφιά η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το γραφείο του Τσακαλώτου – Διέρρηξαν 15 γραφεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter