ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμοί: Κύματα «Γαλάζιας Ελευθερίας» στα νησιά – Σταθερή η αποκλιμάκωση στους δείκτες

εμβόλιο AstraZeneca

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Αυξάνεται το ποσοστό της εμβολιαστικής θωράκισης στα νησιά, φτάνοντας το 40% κάλυψης τουλάχιστον με την πρώτη δόση και το 27% πλήρους εμβολιασμού, με τους αριθμούς να ανεβαίνουν διαρκώς από όταν ξεκίνησε η «Γαλάζια Ελευθερία», δημιουργώντας αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, ταχύς είναι ο ρυθμός εμβολιασμών και στην ηπειρωτική χώρα. Τις επόμενες ημέρες ραντεβού με όλα τα εμβόλια θα ανοίξουν και για τους πολίτες κάτω των 30 ετών, σε δύο φάσεις, με πρώτους όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το άνοιγμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια στους νεότερους από 30 ετών και θα ενταχθούν στην κανονική σειρά της εμβολιαστικής εκστρατείας τμηματικά, πρώτα όσοι είναι από 26 έως 29 ετών και στη συνέχεια οι πολίτες 18 έως 24 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι από 18 έως 30 ετών έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού σήμερα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τη διαθεσιμότητα να καθορίζεται από τις παραλαβές των δόσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηλικίες 18 έως 30 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια πλην του AstraZeneca, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εως και χθες οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 5.751.115, με το στόχο των 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών έως το τέλος Μαΐου να έχει εκπληρωθεί. Το 35,5% του γενικού πληθυσμού έχει καλυφθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και το 20,39% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στα νησιά τα ποσοστά ξεπερνούν τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προστατεύοντας τους κατοίκους λίγο πριν από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, το 40% των κατοίκων των νησιών είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση -σε σχέση με 22% που ήταν το ποσοστό αυτό πριν ξεκινήσει η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»- και το 27% πλήρως εμβολιασμένοι (13% πριν από την έναρξη της επιχείρησης).

Σε ορισμένα νησιά η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς φτάνει το 100%. Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το «καλό παράδειγμα» των κατοίκων Λευκάδας, Θάσου, Πάρου, Μυκόνου και Σαλαμίνας.

Οδηγίες για AstraZeneca

Ο κ. Κικίλιας τόνισε για ακόμη μία φορά τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού και παρότρυνε όλους τους πολίτες να σπεύσουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε νέες οδηγίες για περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνοντας τρεις εβδομάδες… προσοχής για ύποπτα συμπτώματα. Ειδικότερα, αυτά τα οποία πρέπει να οδηγήσουν σε επείγουσα ιατρική φροντίδα είναι, σύμφωνα με τον ΕΜΑ: Δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στο πόδι, πόνος στο πόδι, επίμονος πόνος στην κοιλιά, νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, καθώς και ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου.

Νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

Οι επιδημιολογικοί δείκτες αποκλιμακώνονται διαρκώς. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.381 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 717 στην Αττική και τα 110 στη Θεσσαλονίκη. Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σταθερά κάτω από το 4% και ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ανέρχεται σε 1.472 κρούσματα την ημέρα, δύο εβδομάδες συνεχόμενες με κάτω από 2.000 περιστατικά κορονοϊού την ημέρα.

Η πανδημία, όμως, είναι ακόμη εδώ και χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Οι συνεχείς παραλλαγές του ιού υπονομεύουν την επιδημιολογική σταθερότητα και αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία περιστατικά μιας νέας μετάλλαξης για την Ελλάδα εντοπίστηκαν στην Κρήτη και αναμένεται να συμπεριληφθούν στη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του πανδημικού ιού. Το μεταλλαγμένο στέλεχος «κυκλοφορεί» στην Ευρώπη και πρώτα εμφανίστηκε στη Λιθουανία, κατά τις πληροφορίες. Τα χαρακτηριστικά του δεν είναι ακόμη γνωστά, ωστόσο φέρει μεταλλάξεις που προκαλούν ανοσολογική διαφυγή και λίγο μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Ψηφιακή δήλωση υγείας για ταξίδια με πλοία

Οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δήλωση υγείας και ψηφιακά, προκειμένου να αποφευχθούν συνωστισμοί στα λιμάνια και να γίνεται ομαλά η επιβίβασή τους στα πλοία, όπως γνωστοποίησε χθες (ΕΡΤ) ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού. Την ψηφιακή δήλωση υγείας μπορεί να τη βρει κάποιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας.
Ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε πως για να ταξιδέψει κάποιος ακτοπλοϊκώς θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και να έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε να έχει κάνει rapid test ή self test ή μοριακό έλεγχο.

Προτεινόμενα για εσάς

Επιτροπής Βιοηθικής: Για ποιους συστήνει υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποια τα προνόμια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλιο – Θεμιστοκλέους: Μία επιπλοκή σε 200.000 εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Εμβολιασμοί και self test έκοψαν τη φόρα της Covid

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Ο Πολάκης καλεί τους πολίτες να μην εμβολιαστούν – Να πάρει θέση ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμοί: Πάνω από 7 εκατ. δόσεις – 29% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμοί: Έφτασαν τα 6,8 εκατομμύρια – Σε λίγες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βασιλακόπουλος: Η πειθώ δεν φτάνει – Τι πρέπει να γίνει με όσους δεν εμβολιάζονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Self test: Τέλος στον υποχρεωτικό έλεγχο για τους εμβολιασμένους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Με ταχείς ρυθμούς εμβολιασμοί και αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών – Τι θα γίνει με τα μπόνους των εμβολιασμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom