Οι ειδικοί περιμένουν αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες λόγω των οικιακών τεστ -αυτό όμως είναι και το ζητούμενο, προκειμένου να είναι η διασπορά όσο το δυνατόν καλύτερα αποτυπωμένη-, τη στιγμή που το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αφόρητα.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πιθανότητα μετακίνησης εκτός αστικών κέντρων το Πάσχα, πρόκειται όμως για κάτι που θα αποφασιστεί στο… παρά πέντε και ανάλογα με τους επιδημιολογικούς δείκτες. Προς το παρόν, οι εικόνες ακραίου συνωστισμού που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο προβληματίζουν έντονα.
Ολοι… βόλτα
Το πρώτο Σάββατο με ανοιχτά τα καταστήματα οι εμπορικοί δρόμοι πλημμύρισαν με κόσμο. Οι φωτογραφίες από την οδό Ερμού που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου θύμιζαν ημέρες πριν από την πανδημία. Ουρές σχηματίστηκαν έξω από καταστήματα, ενώ παράλληλα γεμάτες ήταν πλατείες, παραλιακό μέτωπο και πάρκα από τον κόσμο που έκανε τη βόλτα του. Δεν έλειψαν, βέβαια, τα κορονο-πάρτι σε πλατείες τις απογευματινές και βραδινές ώρες με χιλιάδες άτομα έξω από καταστήματα που λειτουργούν με take away, τα οποία χωρίς μάσκες έπιναν τον καφέ ή το ποτό τους. Χθες Κυριακή οι Αθηναίοι βγήκαν στις παραλίες να χαρούν την καλοκαιρία και ορισμένοι να κάνουν τη… βουτιά τους. Οι μαρίνες Αλίμου και Φλοίσβου, η παραλιακή διαδρομή του Παλαιού Φαλήρου αλλά και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου για την κυριακάτικη βόλτα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα στην Αχαΐα και στη Θεσσαλονίκη (μόνο με click away στη συμπρωτεύουσα), αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη, λόγω της μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
Ψηλά οι δείκτες
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.718 κρούσματα, αριθμός κατά 12% μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, που αντιστοιχεί όμως σε μικρό, λόγω Κυριακής, αριθμό τεστ – συνολικά 28.887. Οι κρίσιμοι δείκτες, όμως, παραμένουν υψηλά. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι μια «ανάσα» πριν από τους 800 και συγκεκριμένα έως χθες ανέρχονταν σε 780. Παράλληλα, οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας το Σάββατο ανήλθαν σε 460, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου, όμως, είναι 515 ασθενείς την ημέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, 52 ασθενείς ήταν χθες διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη, που έχει αρχίσει να θυμίζει ημέρες Νοεμβρίου.
Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid ξεπερνά το 85% σε επίπεδο επικράτειας και η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί σημαντικά μέσα στο μήνα, ειδικά από τη στιγμή που οι αλυσίδες μετάδοσης επεκτείνονται και τα ημερήσια κρούσματα κινούνται καθημερινά σε υψηλό επίπεδο. Την εβδομάδα αυτή με την πραγματοποίηση των οικιακών τεστ «είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα νέα κρούσματα», ανέφερε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου. «Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος μας, να γίνονται περισσότερα τεστ και έτσι να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη απομόνωσή τους και, τελικά, στη μείωση της διασποράς του ιού. Και ας μην ξεχνάμε ότι το κύριο μέλημά μας είναι η μείωση στην πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η μείωση στις απώλειες συνανθρώπων μας», πρόσθεσε η ίδια.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
40ρηδες τον Ιούνιο
Τον Μάιο αναμένεται να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επιστήμονες, και επανέλαβε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι εμβολιασμοί θα συμβάλουν σημαντικά στην υποχώρηση της έντασης της πανδημίας. Οπως επισήμανε ο κ. Κικίλιας, εάν τηρηθούν οι παραδόσεις για το β’ τρίμηνο, τότε τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγιών 40ρηδων. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να κολλήσεις κορονοϊό. Και ότι, ακόμα κι αν βγεις θετικός, μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς και, φυσικά, την πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου. Το βλέπουμε καθημερινά πλέον και στα νοσοκομεία μας, από την πτώση νοσηλειών σε ΜΕΘ, ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση σε όσους ηλικιωμένους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν.
Φάρμακο
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμποσίου Φαρμακοχημείας της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας ανακοινώθηκαν από τη φαρμακευτική εταιρία Pfizer λεπτομέρειες σχετικά με το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, το PF-07321332, για το οποίο προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές Φάσης Ι. Ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κόκοτος αναφέρει ότι το υποψήφιο αυτό φάρμακο αποτελεί τον πρώτο αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της Covid-19. Η αναστολή αυτού του ενζύμου εμποδίζει τη διάσπαση μεγάλων πρωτεϊνών σε τμήματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του ιού.
Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά τις κλινικές δοκιμές. Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr