Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εγκλωβιστεί σε μια αλληλουχία χαλάρωσης της καραντίνας και αυστηροποίησης των μέτρων -ή ορισμένων από τα μέτρα-, καθώς η νόσος γίνεται πιο επιθετική και η εξάπλωσή της εκθετική, παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς. Η Ε.Ε. φαίνεται ότι είναι για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της πανδημίας στον δυτικό κόσμο (με περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα κορονοϊού), όμως εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη στο θέμα των εμβολίων, που ίσως θα προλάμβαναν το νέο κύμα κορονοϊού και τις συνέπειές του.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι Αρχές στη Γαλλία, καθώς οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας έχουν γεμίσει με ασθενείς που πάσχουν από Covid. Πρόκειται για ρεκόρ εισαγωγών στις μονάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, που ανέφερε επίσης 35.327 νέα κρούσματα και 185 θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από την Παρασκευή ισχύει νέο αυστηρό lockdown στο Παρίσι και σε 16 άλλες περιοχές της χώρας, ύστερα από την εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων κορονοϊού και την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς. Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει ήπια καραντίνα με ανοιχτά σχολεία, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο με επιβολή αυστηρής νυχτερινής απαγόρευσης και μετακινήσεων μεταξύ νομών.
Ανάλογα μέτρα και επιμήκυνσης των ήδη ισχυόντων μελετά και η καγκελαρία στη Γερμανία. Η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει τηλεδιάσκεψη σήμερα με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, για να συζητηθεί η πρόταση παράτασης του lockdown έως τον Απρίλιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αρνητική στο άνοιγμα της οικονομίας και στη χαλάρωση των μέτρων, πιστεύοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων. Η Μέρκελ συνέστησε στους Γερμανούς να μη μετακινηθούν στο εσωτερικό και το εξωτερικό το επόμενο διάστημα, λόγω της έλευσης του Πάσχα για τους Καθολικούς.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν παρόμοια διλήμματα, την ώρα που γενικεύεται η εξάπλωση των κρουσμάτων. Η Πολωνία κατέγραψε 27% αύξηση των νέων μολύνσεων μέσα σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να επιβληθεί νέο αυστηρό απαγορευτικό για τρεις εβδομάδες. Παράλληλα όμως με την πίεση στα συστήματα υγείας, μεγάλη πίεση φαίνεται ότι αισθάνονται οι πολίτες, που επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις. Σε πολλές χώρες (Γερμανία, Κροατία, Βρετανία, Κύπρο, Ελβετία) έγιναν το Σάββατο διαδηλώσεις κατά των μέτρων και σε κάποιες πόλεις σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Στη γερμανική πόλη Κάσελ συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000 άτομα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ετοιμάζεται να χαλαρώσει το αυστηρό lockdown, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα πηγαίνει πολύ καλά – όπως είπε, οι μισοί από όλους τους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας κάλεσε τους Βρετανούς να μη βιαστούν να κλείσουν διακοπές για το καλοκαίρι, καθώς ο ίδιος θεωρεί πολύ πρόωρη την κίνηση, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει μείωση της διάδοσης των μολύνσεων. Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Ιρλανδία, οι Αρχές δημόσιας υγείας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς των περίπου 1.200 αστέγων της επαρχίας αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr