Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Οι εφημερίες πολέμου» φέρνουν την επιστράτευση – «Φύλλα» πορείας ακόμη και εντός της ημέρας για τους γιατρούς

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Φύλλα πορείας είναι πολύ πιθανό να λάβουν μέσα στην ημέρα ιδιώτες πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί, μετά το αδιέξοδο στην αναζήτηση γιατρών που να προσφέρονται να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Μετά από πολύωρες και αλλεπάλληλες συσκέψεις του Σαββατοκύριακου τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και μεταξύ των προέδρων των ιατρικών συλλόγων όλης της χώρας, δεν βρέθηκε κοινός τόπος και ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους ανέρχεται σε μόλις 61.

Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για επιστράτευσή τους. Τα νοσοκομεία της Αττικής θα συνεχίζουν να δοκιμάζουν την αντοχή τους, τη στιγμή που τα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο. Χθες ανήλθαν σε 1.514 και οι διασωληνωμένοι σε 674, ενώ σήμερα είναι η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας κομμωτηρίων, κέντρων περιποίησης, αρχαιολογικών χώρων και πάρκων.

Σύσκεψη

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, συγκαλεί σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εως και χθες το απόγευμα, στην έκκληση του υπουργείου Υγείας είχαν ανταποκριθεί 61 ιδιώτες γιατροί, μέλη του ΙΣΑ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να μη θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Ολοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. «Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης», επισημαίνει ο ΠΙΣ, κάνοντας λόγο για «προσβλητική στάση του υπουργού Υγείας» και ζητώντας άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το θέμα της συνδρομής ιδιωτών γιατρών έχει φέρει, όπως φαίνεται, «ρωγμές» και ανάμεσα στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκαθάρισε ότι η παραπάνω ανακοίνωση του ΠΙΣ δεν έχει την έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και, κατά συνέπεια, του ΙΣΑ.

Η εισήγηση του υπουργείου Υγείας για επίταξη υπηρεσιών βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται από την κυβέρνηση. Θεωρείται πολύ πιθανό σήμερα να παραδοθούν φύλλα πορείας σε αριθμό γιατρών που κρίνεται ότι απαιτείται. Ο υπουργός Υγείας είχε επισημάνει την περασμένη Τετάρτη πως το σύστημα έχει ανάγκη από τουλάχιστον 200 γιατρούς.

Εφόσον ενεργοποιηθεί το αναγκαστικό αυτό μέτρο, τα φύλλα πορείας, κατά το πρότυπο αυτών που καλούνται για επιστράτευση στο στρατό, θα τα μεταφέρουν στους γιατρούς που θα επιλεγούν τα οικεία αστυνομικά όργανα. Το έγγραφο θα αναφέρει το νοσοκομείο που πρέπει να παρουσιαστούν, καθώς και την ημερομηνία. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας, κάτι που αξιολογείται από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

Διασωληνώσεις

Στα νοσοκομεία της Αττικής εξελίχθηκαν εφημερίες «πολέμου» το Σαββατοκύριακο, με αρκετούς ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ έως ότου βρεθεί διαθέσιμη κλίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής νοσηλεύονται σε απλές και ειδικές κλίνες περισσότεροι από 2.300 ασθενείς με κορονοϊό. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα νοσηλεύονται 4.575 ασθενείς, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν τις 500 καθημερινά – την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 518 εισαγωγές πανελλαδικά. Την ίδια ημέρα στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 172 εισαγωγές περιστατικών Covid, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στο «Γεννηματάς».

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν έως χθες σε 674, καταγράφοντας αύξηση κατά 20% σε μία εβδομάδα, με την τάση να συνεχίζει να είναι ανοδική.

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», άλλη μία παθολογική κλινική θα μετατραπεί σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια, σύμφωνα με όσα είπε (στον Σκάι) η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Βγήκαμε από μια εφημερία πολέμου, μπήκαν ράντζα, ενώ στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένα όλα τα κρεβάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οπως ανέφερε, υπήρχαν διασωληνωμένοι ακόμα και σε απλές κλίνες με παρακολούθηση από εντατικολόγους μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Σύμφωνα με την ίδια, 12 άτομα ήταν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν όλοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο Τζάνειο, στη Νίκαια, στο Ελπίς, στην Παμμακάριστο, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Ανοιξε το Σισμανόγλειο την αίθουσα ανάνηψης ως προσωρινή ΜΕΘ για να εξυπηρετήσει τα δικά του περιστατικά. Στο Σωτηρία για πρώτη φορά γεμάτες οι ΜΕΘ με 84 ασθενείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκος.

Ανεμβολίαστοι

Ο ίδιος καταγγέλλει μεγάλη διασπορά κορονοϊού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, όπου δύο ασθενείς, όπως λέει, έχασαν τη ζωή τους, οκτώ κινδυνεύουν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία αναφοράς και 36 ψυχικά ασθενείς με κορονοϊό «ξέμειναν στο Δρομοκαΐτειο και νοσηλεύονται σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τα στοιχειώδη». Σήμερα οι εργαζόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από το γηροψυχιατρικό τμήμα που «έγινε Covid χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στο μεταξύ, προβληματίζουν ιδιαίτερα τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών, ειδικά του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το αντικαρκινικό «Μεταξά» είναι από τα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου ξέσπασε τελευταία συρροή και αρκετοί από το προσωπικό ήταν ανεμβολίαστοι, με βάση τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού. Με απόφαση του υπουργού Υγείας είναι υποχρεωτικό το τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στη Μαλεσίνα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας, καθώς τουλάχιστον δέκα θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της Covid-19. Για την περίπτωση της Μαλεσίνας, όπου διαπιστώθηκε ασύμμετρη διασπορά και μετάδοση του ιού, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας έχει παραγγείλει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά οφειλόταν σε γάμο με εκατοντάδες άτομα, καθώς και σε παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων σε καφενεία της περιοχής.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.514 κρούσματα που αντιστοιχούν σε 18.058 τεστ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ελαφρώς μικρότερος σε σχέση με αυτόν της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας – 1.626 περιστατικά. 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία, τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Χωρίς ιό το καλοκαίρι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 770 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα – Δείτε που εντοπίστηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Τι περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο για παιδιά με Covid

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παράδειγμα προς μίμηση η Πορτογαλία: Πλήρως εμβολιασμένοι το 80% – Μόλις 3% οι αρνητές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σε παιδιά εντοπίστηκε το 27% από τα χθεσινά νέα κρούσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Πόσα τεστ έγιναν την Τρίτη – Πού κυμαίνεται ο δείκτης θετικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σε καταφύγιο ανεμβολιαστών εξελίσσονται τα μοναστήρια – Ποια αντιστέκονται στο παραλήρημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόσιαλος: Oι αντιεμβολιαστές δεν είναι θύματα – Τι απάντησε για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom