Στο πλαίσιο της «ανάσας» που δίνεται στους πολίτες, μιας και η επιδημιολογική καμπύλη θέλει χρόνο για να σταθεροποιηθεί και να πέσει, ανοίγουν τη Δευτέρα 22/3 και τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων που δεν έχουν μεγάλο ρίσκο, κατά τους ειδικούς. Παράλληλα, στο πλαίσιο έγκαιρης ανίχνευσης και απομόνωσης αυξάνεται η δυνατότητα του τέστινγκ. Από τέλη Μαρτίου κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα ενός δωρεάν rapid test που θα προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του για να το κάνει μόνος του.
Περισσότερα τεστ
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του τέστινγκ που παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, από 300.000 τεστ την εβδομάδα η Ελλάδα θα φτάσει σε δυνατότητα 10 εκατομμυρίων τεστ εβδομαδιαίως. Ο κάθε πολίτης δικαιούται τέσσερα τεστ δωρεάν κάθε μήνα που θα τα παίρνει απλά επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες των προϊόντων που θα λάβει η Ελλάδα και η διαδικασία για να κάνει μόνος του ο πολίτης το τεστ, ωστόσο, όπως αναφέρει πρόσφατη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self testing) θα απαιτούν λήψη δείγματος από τη μύτη ή το λαιμό (μπορεί να είναι ένα επίχρισμα μύτης, σάλιο ή συνδυασμός), να πραγματοποιήσει τη δοκιμή και να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα, τα οποία θα βγαίνουν σε λίγο χρόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα παρέχονται στο κιτ.
Παρουσιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και εξηγώντας τους λόγους που οι ειδικοί δεν είπαν «ναι» σε μεγαλύτερα ανοίγματα, με κυριότερο αυτό της διαδημοτικής μετακίνησης με τη χρήση του κωδικού «6» των SMS, μέτρο για το οποίο η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να χαλαρώσει, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι εξαιτίας της φάσης που βρίσκεται η επιδημία «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα».
Επιβαρημένο φορτίο
Αποτυπώνοντας την κατάσταση, ανέφερε ότι το φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο σε όλη τη χώρα. Ο επταήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων ανέβηκε σε 2.250 κρούσματα την ημέρα. Ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε σημαντική αύξηση, στο 6% σε σχέση με 4,5% της προηγούμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι το όριο ασφαλείας που έχει θέσει το ECDC είναι 4%.
Το επίκεντρο της επιδημίας είναι, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις, και «οδηγοί» της πανδημίας οι εργαζόμενοι. Για αυτό και η επέκταση του τέστινγκ είναι τεράστιας σημασίας σε όσους εργάζονται στους χώρους εργασίας τους και όχι μέσω τηλεργασίας. «Η πιθανότητα να εκτεθεί κάποιος στον ιό είναι μεγαλύτερη σε σχέση με κάθε άλλη φορά», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέστησε οι όποιες κοινωνικές επαφές να πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, όπου η μεταδοτικότητα είναι έως και δέκα φορές χαμηλότερη, με τήρηση αποστάσεων και μέτρων προστασίας.
Οι δύο ειδικοί που έχουν αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών κάθε Παρασκευή επεσήμαναν ότι δεν προβλέπεται αποσυμπίεση του ΕΣΥ τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ακόμη και εάν με ένα μαγικό ραβδί ήταν εφικτή σήμερα η διακοπή της διασποράς, τα νοσοκομεία θα πιέζονται για τουλάχιστον δύο με τέσσερις εβδομάδες. Η επιβάρυνση των ΜΕΘ αυξήθηκε σε μία εβδομάδα κατά 20%, με τις νέες εισαγωγές να κυμαίνονται στις 500 ανά ημέρα, «επίπεδα που δεν έχουμε δει ποτέ από την αρχή της πανδημίας», όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.
Θέλοντας να δείξει τις ροές των ασθενών αυτό τον καιρό στα νοσηλευτικά ιδρύματα, η κ. Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε στοιχεία από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, το «Αττικόν». Ετσι, στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, από την 1η Μαρτίου εισήχθησαν 401 ασθενείς σε απλές κλίνες και 52 σε Εντατικές, ενώ χθες νοσηλεύονταν 222 ασθενείς σε απλές κλίνες και 44 σε ΜΕΘ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στα θετικά αυτού του κύματος είναι η μείωση των κρουσμάτων και η διαφαινόμενη μείωση των νοσηλειών σε ηλικιωμένους, φαινόμενο που αποδίδεται στον εμβολιασμό. Χρησιμοποιώντας ξανά την προσωπική της εμπειρία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής έκανε γνωστό ότι από όσους νοσηλεύονται σε Εντατική στο νοσοκομείο «Αττικόν», κανένας δεν είναι εμβολιασμένος, ενώ οκτώ υπερήλικες που εισήχθησαν από κλειστή δομή, ναι μεν νοσηλεύονται, αλλά με ήπια κλινική εικόνα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάσσονται από σήμερα: η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο Δήμος Καρδίτσας.
Σημειώνεται ότι η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από το πρωί της Πέμπτης, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Από το «βαθύ κόκκινο» λόγω βελτίωσης του επιδημιολογικού φορτίου βγαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Αρτας, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και ο Δήμος Ρόδου.
Ιδιώτες γιατροί
Την απόφαση να γίνονται υποχρεωτικά rapid tests δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό -ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό- των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού έλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να προλαμβάνονται ενδονοσοκομειακές συρροές, όπως αυτή στο νοσοκομείο «Μεταξά». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο έχουν καταγραφεί 30 κρούσματα σε υγειονομικούς.
Στο μεταξύ, έως και την τελευταία στιγμή περιμένει το υπουργείο Υγείας τους ιδιώτες γιατρούς να εκδηλώσουν την προθυμία τους για να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως χθες δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός -200 γιατροί-, αλλά είχαν δηλώσει διαθεσιμότητα μόλις 60 γιατροί και έτσι δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιστράτευση πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ενεργοποιηθεί το αναγκαστικό αυτό μέτρο, τα έγγραφα, φύλλα πορείας κατά το πρότυπο αυτών που καλούνται για επιστράτευση στο στρατό, θα τα μεταφέρουν στους γιατρούς που θα επιλεγούν τα οικεία αστυνομικά όργανα. Το έγγραφο θα αναφέρει το νοσοκομείο όπου πρέπει να παρουσιαστούν, καθώς και την ημερομηνία. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας, κάτι που αξιολογείται από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Ποια μέτρα αλλάζουν
Από σήμερα αναπροσαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα, που δεν αποτελούν «άνοιγμα» της κοινωνίας, αλλά δίνονται ανάσες με βάση τι επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Ετσι, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων:
- Από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι 9 το βράδυ με 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
- Τη Δευτέρα, 22/3, ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων.
- Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι όπου θα μπορεί να πάει κάποιος με συνοδεία δύο ακόμη ατόμων, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια, κάνοντας χρήση του κωδικού «6», αλλά χωρίς όχημα, δηλαδή μόνο πεζή ή με ποδήλατο.
- Ανοιχτά είναι τα πάρκα, όπου θα μπορεί να πάει κάποιος κάνοντας χρήση του κωδικού «6», αλλά χωρίς όχημα, δηλαδή μόνο πεζή ή με ποδήλατο.
- Ανοίγουν οι μητροπολιτικοί ναοί κάθε δήμου τις εξής ημέρες: Ανήμερα την Κυριακή 21/3 (Κυριακή της Ορθοδοξίας), στον εορτασμό του Ευαγγελισμού (25/3) και τη δεύτερη Παρασκευή των Χαιρετισμών ( 26/3). Υποχρεωτικό είναι το τεστ στους κληρικούς, στους ιεροψάλτες και στους νεοκόρους.
- Επιτρέπεται η ατομική αλιεία μόνο για όσους μένουν σε παραθαλάσσιους δήμους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr