Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις όμως, πιθανόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες προσφέρουν μεγαλύτερη επιβίωση στον ιό και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Καθώς ο ιός μολύνει περισσότερους ανθρώπους, ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται. Αυτή η διαδικασία εξέλιξης είναι σταθερή και επιτρέπει στον ιό να δοκιμάσει το περιβάλλον του και να επιλέξει αλλαγές που τον καθιστούν πιο αποτελεσματικό.
Ωστόσο, η εμφάνιση των νέων παραλλαγών του κορονοϊού δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες. Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, δημιουργεί τεράστιους αριθμούς αντιγράφων του και κάθε έκδοση είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη, λένε οι ειδικοί. Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, είχε πολλές ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να αναπαραχθεί. Εάν οι επιστήμονες καταλάβουν τι είναι αυτό που προκαλεί τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές, θα είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη των εμβολίων.
Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, καθώς και σε άλλες χώρες. Όπως και άλλοι κορονοϊοί, ο SARS-CoV-2 τείνει να μεταλλάσσεται πιο αργά από άλλους ιούς όπως η γρίπη, επειδή έχει ένα ένζυμο «διόρθωσης» που ελέγχει για λάθη κατά την αναπαραγωγή και τα διορθώνει. Σε άλλες περιπτώσεις, οι μεταλλάξεις διαφυγής επιτρέπουν στον ιό να προσαρμόζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού.
Η έρευνα δείχνει ότι πιο ανησυχητικές μεταλλάξεις ιών θα μπορούσαν να προέρχονται από ανοσοκατεσταλμένα άτομα, καθώς ο οργανισμός τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί και να εξουδετερώσει τον ιό, δίνοντάς του αρκετό χρόνο να μεταλλαχθεί, δήλωσε στο CNBC ο Ντένις Μπέρτον, πρόεδρος στο τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps, στην Καλιφόρνια.
«Εάν κάποιος προσβληθεί από τον ιό και ο οργανισμός του τον εξουδετερώσει μέσα σε λίγες μέρες, τότε δεν έχει πολλές πιθανότητες να μεταλλαχτεί», εξηγεί ο Μπέρτον. «Αλλά αν κάποιος νοσήσει για εβδομάδες, τότε ο ιός έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες».
Γιατί ανησυχεί τους επιστήμονες η νεοϋρκέζικη παραλλαγή
Η παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία B.1.526 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2020, αποτελεί πλέον περίπου το 25% των ιογενών αλληλουχιών της παγκόσμιας βάσης δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τους «New York Times».
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας εντόπισαν την παραλλαγή αυτή αφού εξέτασαν τη βάση δεδομένων για μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού. Στη συνέχεια δημοσίευσαν τα ευρήματά τους, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, στη βάση δεδομένων «bioRxiv».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους «New York Times» οι ερευνητές του Caltech βρήκαν δύο εκδοχές του κορονοϊού που εξαπλώνονται και τις αποκαλούν προς το παρόν αμφότερες παραλλαγή B.1.526. Η μία φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ, που έχει εντοπιστεί και στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική και πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η άλλη διαθέτει την μετάλλαξη S477N, που ίσως καθοδηγεί τον κορονοϊό στα ανθρώπινα κύτταρα, βελτιώνοντας την ικανότητα πρόσδεσής του σ’ αυτά και πιθανώς αυξάνοντας τα ποσοστά των μολύνσεων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια επίσης εντόπισαν την παραλλαγή B.1.526 όταν εξέτασαν περισσότερα από 1.100 δείγματα ιών από ασθενείς με COVID-19, στο νοσοκομείο τους. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ασθενών που είχαν μολυνθεί με τη μετάλλαξη E484K είχε αυξηθεί αρκετά γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα μολύνει το 12% των ασθενών τους.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες και υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ», δήλωσε στο CNN ο δρ Ντέιβιντ Χο, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για το AIDS Aaron Diamond στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η B.1.526 είναι πιο ισχυρή από τις άλλες παραλλαγές.
«Δεδομένης της εμπλοκής των μεταλλάξεων E484K ή S477N σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην περιοχή της Νέας Υόρκης, θεωρητικά υπάρχει κάποιο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό από το ανοιξιάτικο κύμα», δήλωσε στους «New York Times», ο Κρίστιαν Άντερσεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps στο Σαν Ντιέγκο.
Γιατί κάποιες παραλλαγές είναι χειρότερες από άλλες
Μόνο ένας μικρός αριθμός παραλλαγών ανησυχούν τους επιστήμονες. Αυτές είναι συνήθως οι πιο μολυσματικές, προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή διαφεύγουν από εμβόλια και αντισώματα.
Σύμφωνα με το άρθρο του CNBC, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ Ροσέλ Γουαλένσκι, δήλωσε ότι η βρετανική παραλλαγή (B.1.1.7) είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική και ότι τα πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι έως και 50% πιο μολυσματική ή θανατηφόρα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με προηγούμενα στελέχη του ιού θα μπορούσαν να επαναμολυνθούν με την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, είπε η Γουαλένσκι.
Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια
Αν και τα εμβόλια αποδεικνύονται ακόμη αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού, τα CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνουν προβληματισμό ως προς το στέλεχος B.1.351 που ανιχνεύτηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, καθώς φέρει μεταλλάξεις στην περιοχή της πρωτεϊνικής ακίδας S και μπορεί να κάνει τον ιό, πιο επικίνδυνο. Η προσοχή των επιστημόνων συγκεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων, τροποποιημένων εμβολίων για την καταπολέμηση των νέων παραλλαγών του ιού.
Οι Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι ξεκινούν να αναπτύσσουν ενισχυτικά εμβόλια ή επιδίδονται σε άλλες προσπάθειες ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους. Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν θέσει ως στόχο να διαθέτουν μέχρι το φθινόπωρο ένα τροποποιημένο εμβόλιο για τις νέες παραλλαγές.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Lockdown – Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Οι αλλαγές που θα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr