Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, όσοι είναι από 40 έως 49 ετών προηγούνται σε αριθμό κρουσμάτων, φτάνοντας το 20%, ενώ με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν τα άτομα από 50 έως 59 ετών. Η ομάδα 20-29 ετών βρίσκεται ελάχιστα πιο πίσω και σε ποσοστό πάνω από 15%, καταγράφοντας μεγαλύτερη επίπτωση όσον αφορά στα κρούσματα συγκριτικά με την ομάδα 30 – 39 ετών.
“Η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, έδειξε σχετική υποχώρηση, βελτιώνοντας έτσι το προφίλ της σχετικής αναμενόμενης νοσηρότητας και θνητότητας. Επί του παρόντος, τη χαμηλότερη επίπτωση ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες παρατηρείται στους άνω των 65, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των ατόμων που είναι κάτω των 18 ετών”, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής. Η ηλικιακή ομάδα 60 – 69 ετών αντιπροσώπευε με βάση τα χθεσινά στοιχεία περίπου το 10% των κρουσμάτων.
Σε σχέση με τα παιδιά, όσα είναι ηλικίας από 10 έως 19 ετών σαφώς υπερτερούν των μικρότερων παιδιών, 5 – 9 ετών και μικρότερων των πέντε ετών. Εως χθες, η ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών αντιπροσώπευε το 6,9% του συνόλου των μολύνσεων από την έναρξη κυκλοφορίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πριν ένα μήνα, στις 17 Ιανουαρίου αντιπροσώπευαν το 6,1%. Παρουσιάζεται, δηλαδή, μια αυξητική τάση.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη και των θανάτων τα 79 έτη. Οσον αφορά στις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα άτομα από 60-69 ετών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ. Είναι, όμως, σε σχεδόν ίδιο επίπεδο με την ηλικιακή ομάδα 70 – 79 ετών. Στους θανάτους, η “υπεροχή” των άνω των 80 ετών είναι ξεκάθαρη, με τους ηλικιωμένους να είναι οι πλέον ευάλωτοι στον ιό. Για αυτό και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σε κάθε ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη τονίζει ότι η ηλικία είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για άσχημη έκβαση της Covid-19.
Η επιδημιολογική πορεία
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αύριο αναμένεται η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κατά την οποία δεν θα ληφθούν νεότερες αποφάσεις όσον αφορά στις περιοχές που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς σκληρού lockdown, όπως είναι η Αττική, καθώς τα μέτρα δεν έχουν επιδράσει ακόμη. Θα επανεξεταστεί, όμως, η Θεσσαλονίκη η οποία μπήκε στον “πάγο” την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα, καθώς επίσης και άλλες περιοχές που “κοκκινίζουν”. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε χθες ότι οι περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων – κάποιες από τις οποίες ήδη στο … βαθύ κόκκινο – είναι: Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσος, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Ιωάννινα και Ηράκλειο.
Με αγωνία αναμένονται, επίσης, τα σημερινά και αυριανά δεδομένα, καθώς η χθεσινή καταγραφή ήταν στη ..σκιά της Μήδειας με περιορισμένο αριθμό τεστ. Η εβδομάδα, πάντως, μέχρι σήμερα δε δείχνει αύξηση όπως αναμενόταν, γεγονός που μπορεί να δείχνει ότι η επιδημιολογική καμπύλη σταθεροποιείται. Ο δείκτης αναπαραγωγής “Rt” χθες ήταν για την επικράτεια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στο 0,99, έναντι 0,98 πριν μια εβδομάδα.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια πολύ μικρή αύξηση. Ο δείκτης θετικότητας από 2,81% την προηγούμενη Τετάρτη, χθες ανήλθε σε 2,90%. Θετική εικόνα σχηματίζει και ο αριθμός των χθεσινών, έως το βράδυ, εισαγωγών στα νοσοκομεία που ανήλθε σε 182, πέφτοντας κάτω από το “φράγμα” των 200. Ο αριθμός των διασωληνωμένων όμως ανεβαίνει. Χθες οι ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανήλθαν σε 313, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις
Σοκάρει η μαρτυρία του άνδρα που βιάστηκε από γνωστό σκηνοθέτη στα 15 του: Με κακοποιούσε 4 χρόνια
Αποζημίωση για τις συσκευές που χάλασαν λόγω διακοπής του ρεύματος -Δείτε την ειδική φόρμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr