Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη εννέα ωρών, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε περιορισμούς που στοχεύουν στην κινητικότητα των πολιτών ειδικά τα Σαββατοκύριακα, που είναι και πιο μεγάλη. Ετσι, από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 15/2 η κυκλοφορία τα Σ/Κ επιτρέπεται έως τις 6 το απόγευμα για τις τρεις αυτές περιφέρειες ενώ παράλληλα κλειστά θα είναι τα Σάββατα όλα τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τις καθημερινές θα ισχύει ό,τι και σήμερα όσον αφορά στην κυκλοφορία (9-5) και τα κομμωτήρια, αλλά όλα τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με click away, χωρίς να υπάρχει πλέον η δυνατότητα για click in a shop. Ανοιχτά μένουν τα σχολεία, πλην των Λυκείων, τα οποία για όλες τις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν στην τηλεκπαίδευση.
Λιανεμπόριο
Παράλληλα με τα παραπάνω, πέντε δήμοι (Θήρας, Μυκόνου, Αγ. Νικολάου, Πατρέων και Χαλκιδέων) εισέρχονται σε ακόμη πιο «σκληρό» lockdown σε σχέση με αυτό που ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές. Ετσι, αναστέλλεται πλήρως η λειτουργία λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, υπηρεσιών ΚΤΕΟ και όποιας υπηρεσίας έμενε ανοιχτή, εκτός των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων τροφίμων και των φαρμακείων. Στον Αγ. Νικόλαο, την Πάτρα και τη Χαλκίδα κλείνουν και όλα τα σχολεία, τόσο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης. Για τις πέντε περιοχές αναστέλλεται, επίσης, η οικοδομική δραστηριότητα για 15 ημέρες.
Στην Πάτρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην Πάτρα τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε… 349, με την πόλη να έχει μπει σε εκθετική αύξηση. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, για να επισκεφτεί τα δύο νοσοκομεία της πόλης και να διαπιστώσει την προετοιμασία τους σε πιθανή πίεση, ανάλογη με εκείνη της Θεσσαλονίκης το περασμένο φθινόπωρο, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων. Τον κ. Κωτσιόπουλο συνόδευσαν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος και Θεοκλής Ζαούτης. Η ανησυχία για την πόλη της Πάτρας είναι έκδηλη, όπως επίσης και για τη Χαλκίδα, τη δεύτερη περιοχή της χώρας για την οποία διαπιστώνεται εκθετική αύξηση σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στη Χαλκίδα καταγράφονται 292 ενεργά κρούσματα, παρά τα περιοριστικά μέτρα.
Διχογνωμία
Η επιδείνωση της επιδημίας στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρη, όπως την αποτύπωσαν οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης και σε συνέχεια της ανάλυσης που έγινε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Κατά την 9ωρη συνεδρίαση έγινε ενδελεχής συζήτηση για καθεμία περιοχή, ενώ υπήρξαν έντονες διχογνωμίες στην περίπτωση της Αττικής, καθώς μερίδα ειδικών ζητούσε επιμόνως η πρωτεύουσα να εισέλθει σε πλήρες «απαγορευτικό» τύπου Μαρτίου και άλλους να βάζουν πάντα στον παρονομαστή την κόπωση των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί ώρες σε αυτή την πλέον δύσκολη συνεδρίαση των ειδικών «έπεφταν» στο τραπέζι προτάσεις, οι οποίες ακυρώνονταν, αναζητούνταν άλλες κ.ο.κ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση επί μιάμιση ώρα της προγραμματισμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.
Επιδείνωση
Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα ανέρχεται σε 892 περιστατικά, έναντι 652 κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 8.500, από τα οποία τα περίπου 4.400 στην Αττική. Η αύξηση, όπως επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, στην Αττική είναι ακόμη και κατά 60%, με όλες τις γειτονιές να είναι επιβαρυμένες. Οι ειδικοί δεν είναι αισιόδοξοι ούτε και για τη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες εβδομάδες που έχει καταφέρει να πάρει μια «ανάς». Σε διάστημα μιας εβδομάδας παρουσιάζει αύξηση κατά 30%.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε για ακόμη μία ημέρα τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ειδικότερα 1.195, από τα οποία τα 558 στην Αττική. Η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι σημαντική για όλες τις περιοχές. Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 138 περιστατικά κορονοϊού, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 102 και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 92 περιστατικά. Σε τριψήφιο αριθμό «ανέβηκε» η Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε 150 νέα περιστατικά, ενώ «βαρύ» φορτίο σηκώνει και η Αχαΐα με 78 μολύνσεις χθες.
Το σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων αντιστοιχεί σε αριθμό-ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων και συγκεκριμένα σε 45.888, από τα οποία τα 21.328 μοριακά και τα 24.560 rapid.
Παράλληλα με τα κρούσματα, ανεβαίνει και ο αριθμός των κρουσμάτων με μεταλλαγμένα στελέχη, καθώς επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 23 περιστατικά της βρετανικής μετάλλαξης. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής, τα 12 περιστατικά εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, τα έξι στη Χαλκιδική, το ένα στην Πιερία και τέσσερα στις πύλες εισόδου της χώρας. Συνολικά, στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 228 δείγματα θετικά στη βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7) και ένα στη νοτιοαφρικανική (Β.1.351).
Για τη βρετανική μετάλλαξη ή «Nelly», όπως είναι το προσωνύμιο που της έχουν δώσει οι επιστήμονες, υπάρχουν νεότερα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η μεταδοτικότητα αυξάνεται κατά 20%, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στα νοσοκομεία
Η αύξηση των νέων νοσηλειών είναι γεγονός σε όλη την Ελλάδα και η επερχόμενη πίεση του ΕΣΥ είναι αυτή που τρομάζει τους ειδικούς. Οι νέες εισαγωγές στην Αττική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση, ανέρχονται σε 70-80 την ημέρα. Η πληρότητα στο Λεκανοπέδιο ανέρχεται σε 52% όσον αφορά στις απλές κλίνες και 63% όσον αφορά στις ΜΕΘ Covid. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, πάντως, επεσήμανε ότι αναμένονται επιπλέον 200 κλίνες ΜΕΘ το επόμενο διάστημα.
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα
Υπό τα «βαριά» επιδημιολογικά δεδομένα, νέα μέτρα τίθενται από σήμερα σε ισχύ. Συγκεκριμένα, για τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από σήμερα στις 6 το πρωί έως τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:
- Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
- Τα σχολεία (εκτός των Λυκείων που μένουν κλειστά για όλες τις «κόκκινες» περιοχές) συνεχίζουν να λειτουργούν διά ζώσης.
- Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά. Κλειστά παραμένουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
- Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τα Σαββατοκύριακα αναστέλλεται η λειτουργία και των λαϊκών αγορών. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
Πέντε δήμοι σε πιο σκληρό lockdown
Σε «σκληρό» lockdown εισέρχονται από σήμερα πέντε δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα Θήρας, Μυκόνου, Αγίου Νικολάου, Πατρέων, Χαλκιδέων. Σε αυτές τις περιοχές από σήμερα:
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
- Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
- Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
- Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων. - Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
Για τις υπόλοιπες «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν ήδη και την εβδομάδα που πέρασε. Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι: Ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr