Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκονται σε έναν «πυρετό» συνεδριάσεων, με την τελευταία να αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες αργά το βράδυ. Οπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, η εισήγηση των Ελλήνων επιστημόνων δεν αναμένεται να αποκλίνει από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.
Αυτό σημαίνει ότι η σειρά της εμβολιαστικής κάλυψης θα αναπροσαρμοστεί, με το ενδεχόμενο νεαρότεροι πολίτες να εμβολιαστούν νωρίτερα σε σχέση με ό,τι προέβλεπε ο σχεδιασμός έως τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι θα σταματήσουν να εμβολιάζονται, αλλά ότι για κάποιες κατηγορίες πιο νέων πολιτών θα ξεκινήσει ενδεχομένως παράλληλα. Η ομάδα πληθυσμού που βρίσκεται μετά τους ηλικιωμένους στην προτεραιοποίηση είναι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μια κατηγορία χρονίως πασχόντων, άτομα από 18-59 ετών με νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά. Το να δοθεί σε εκείνους προτεραιότητα είναι η εύλογη λύση, όμως στην πράξη η όλη διαδικασία είναι πιο περίπλοκη, καθώς από τα δεδομένα των κλινικών μελετών δεν προκύπτουν σαφείς αποδείξεις για τη δράση του εμβολίου σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
952.000 δόσεις
Υπό αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δόσεις της AstraZeneca να χρησιμοποιηθούν για τη «θωράκιση» πολιτών κάτω από 65 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, εργαζόμενων του τουρισμού, εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναμένονται από την AstraZeneca έως και το τέλος Μαρτίου 952.000 δόσεις, με τις 410.000 εξ αυτών να παραληφθούν αυτό το μήνα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένει ένα ισχυρό «όπλο» έναντι τις πανδημίας. Το ίδιο επανέλαβε χθες κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Φάσης III από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, που δημοσιεύτηκαν ως προ-εκτύπωση στο «The Lancet», επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19, χωρίς σοβαρές περιπτώσεις και χωρίς νοσηλεία, περισσότερες από 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Αποτελεσματικότητα
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν αποτελεσματικότητα εμβολίου 76% μετά την πρώτη δόση, ενώ η προστασία διατηρήθηκε στη δεύτερη δόση. Με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων ή περισσότερο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε σε 82%. Η ανάλυση, σύμφωνα με την εταιρία, έδειξε επίσης τη δυνατότητα για το εμβόλιο να μειώσει την ασυμπτωματική μετάδοση του ιού, βάσει εβδομαδιαίων επιχρισμάτων που ελήφθησαν από εθελοντές στη δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι θετικές μετρήσεις PCR μειώθηκαν κατά 67% μετά από μία εφάπαξ δόση και 50% μετά το σχήμα δύο δόσεων, υποστηρίζοντας μια σημαντική επίδραση στη μετάδοση του ιού.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η AstraZeneca, ο επικεφαλής του τομέα Ερευνας της εταιρίας, Mene Pangalos, και ο διευθυντής του τομέα των Εμβολίων της Οξφόρδης, Andrew Pollard, επέμειναν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 65, επισημαίνοντας ότι αναμένονται σε περίπου ένα μήνα αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ που αφορούν σε τουλάχιστον 60.000 άτομα, καθώς και αποτελέσματα από τη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr