Ετσι, ο πρωθυπουργός έδωσε το «στίγμα» της ατζέντας της αυριανής και πολυαναμενόμενης συνεδρίασης των ειδικών, οι οποίοι θα συζητήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, εάν αυτά επιτρέπουν κάποιο άνοιγμα την επόμενη εβδομάδα και ποιο μπορεί να είναι αυτό.
Η συνεχιζόμενη σταθερή πορεία της επιδημίας – 516 κρούσματα χθες σε περισσότερα από 30.000 τεστ- είναι ένα θετικό στοιχείο. Βέβαια, ο αστάθμητος παράγοντας του μεταλλαγμένου στελέχους, η κυκλοφορία του οποίου διευρύνεται, προκαλεί προβληματισμό. Το ίδιο και η Αττική, που συγκεντρώνει καθημερινά σχεδόν τα μισά περιστατικά κορονοϊού.
Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 26 κρούσματα της… αγγλικής και ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης, από τα οποία τουλάχιστον δύο είναι «ορφανά», δεν συνδέονται δηλαδή με ταξίδι στο εξωτερικό ή άλλο περιστατικό που είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Ακόμη δύο περιστατικά που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος διερευνώνται.
Ο γνωστός καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση «Covid-19 Vaccines-Moving Forward» που διοργάνωσε το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού και κατά πόσον το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι σε αυτές, επισημαίνοντας: «Ενα είναι σίγουρο: Οσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών».
Τροποποίηση
Πρόσθεσε δε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να τροποποιείται το εμβόλιο κάθε χρόνο, μια διαδικασία που συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης. «Ισως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πώς θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο».
Ο κ. Τσιόδρας, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι ο κορονοϊός «ήρθε για να μείνει», εκφράζοντας, βέβαια, την ελπίδα του «να απαλλαγούμε από τις μάσκες». Εκανε, μάλιστα, γνωστό ότι ο ίδιος φοράει μάσκα 16 με 18 ώρες τη μέρα!
Τη στιγμή που η μετάλλαξη είναι ο ένας παράγοντας που κρατά τους ειδικούς επιφυλακτικούς από το να εισηγηθούν άρση των μέτρων, με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να διασπαρεί το μεταλλαγμένο στέλεχος και τι επιπτώσεις μπορεί να φέρει -σημαντική αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ για παράδειγμα-, η ανησυχία για την Αττική είναι ακόμη ένας.
Η εικόνα στην Αττική
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Τις τελευταίες δύο ημέρες, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα από το σύνολο της επικράτειας. Χθες, καταγράφηκαν πανελλαδικά 516 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 230 στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού νοσηλευόμενων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής και εάν δουν τους κρίσιμους δείκτες να χτυπούν «καμπανάκι» είναι ευνόητο ότι θα εισηγηθούν μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα σε «σκληρό» lockdown είναι οι Δήμοι Ασπροπύργου και Αχαρνών.
Τα κρούσματα
Τα χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε σύνολο 30.429 διαγνωστικών ελέγχων (11.743 μοριακά τεστ και 18.686 rapid). Οπως αναφέρεται, βέβαια, στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την εβδομάδα που πέρασε διαμορφώνεται στο 0,87, έχοντας αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη όταν σε επίπεδο επικράτειας διαμορφωνόταν στο 0,77. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης θετικότητας για την τελευταία εβδομάδα έπεσε στο 1,81%.
Στην αυριανή συνεδρίαση των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων θα συζητηθούν, κατά πληροφορίες, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα χιονοδρομικά κέντρα και η μετακίνηση μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων. Επιπλέον, στο «τραπέζι» θα βρίσκεται και το θέμα της λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ, όπως και οι δραστηριότητες του κυνηγιού και ψαρέματος. Τα τελευταία σχετίζονται με την ελεύθερη διέλευση από τη μία Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη, για την οποία υπάρχουν επιφυλάξεις. Ενδεχομένως αναζητηθεί μια λύση να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο «μεγάλο» άνοιγμα, που μάλλον θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τοποθετείται χρονικά την 1η Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και το λιανεμπόριο δεν επιφέρει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, θα συζητηθεί μετά από δύο εβδομάδες η δύσκολη «εξίσωση» της εστίασης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κορωνοϊός: 230 νέα κρούσματα στην Αττική και 43 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς
Μήνυμα ενότητας και δημοκρατίας από τον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Τα γάντια του Σάντερς, η φούστα της Λέιντι Γκάγκα και μια τεράστια Βίβλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr