Ο διπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής τα Χριστούγεννα και ο τριπλασιασμός τους την Πρωτοχρονιά προδιαθέτει για άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Ηδη τις δύο τελευταίες ημέρες η επιδημία ισορροπεί σε… τεντωμένο σχοινί, με 928 και 816 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες περιοχές εισέρχονται σε καθεστώς τοπικού lockdown.
Από Κυριακή
Η 10η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία από την οποία θα ξεκινήσει να γίνεται πιο ευκρινής η εικόνα της επίδρασης των Χριστουγέννων στην επιδημία. Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις γιορτές αλλά και τα πρωτοφανή σκηνικά συνωστισμού χθες, ημέρα εορτασμού των Φώτων, έξω από ναούς καθώς και σε υπαίθριους χώρους περιπάτου και άθλησης – ενδεικτικά αναφέρεται το ΟΑΚΑ όπου ο συγχρωτισμός ήταν απογοητευτικός- εντείνουν την ανησυχία για νέα έξαρση της διασποράς, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κλείνει σήμερα δύο μήνες πανελλαδικού lockdown.
«Ολοι ξανοιχτήκαμε μέσα στις γιορτές. Ολοι θέλαμε να δούμε τις οικογένειές μας, φίλους. Φοβόμαστε ότι θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Μένει να δούμε σε τι βαθμό θα είναι. Ελπίζω να είναι αντιμετωπίσιμο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. Η ίδια προσθέτει ότι μια πιθανή αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 10ήμερο θα επιφέρει μια αλυσίδα μεταδόσεων που θα συνεχίσει για κάποιον καιρό.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίες του Νοσοκομείου «Σωτηρία» προσέρχονται περισσότεροι με συμπτώματα συμβατά με τον κορονοϊό, αν και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων είναι μικρότερος σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ενα σκληρό lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση των κρουσμάτων όπως ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, και συμφώνησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο τελευταίος έκανε ειδική μνεία στα σχολεία εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα είναι βεβιασμένο και η επανεκκίνηση της εκπαίδευσης έπρεπε να τοποθετηθεί στις 25 του μήνα. «Ο συνδυασμός λιανεμπορίου-click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Ενδείξεις από τα λύματα
Ισχυρές ενδείξεις για επερχόμενη αύξηση των περιστατικών κορονοϊού δίνει η μελέτη των λυμάτων της Αττικής. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, μέσα στο εορταστικό δεκαήμερο παρατηρήθηκαν δύο επεισόδια αύξησης: Το πρώτο ήταν το διήμερο 26 και 27 Δεκεμβρίου όταν καταγράφηκε διπλασιασμός του ιικού φορτίου (παρατηρήθηκαν 20.000 φορείς σε σχέση με 10.000 που διαπιστώνονται κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα) και στη συνέχεια το διήμερο 31 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου όταν και το αντίστοιχο νούμερο έφτασε τους 30.000 φορείς, συνεπώς τριπλασιάστηκε.
Παράλληλα, όπως εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης στον «Ε.Τ.», την εορταστική περίοδο παρατηρήθηκε μείωση της κυκλοφορίας των πολιτών εντός του δικτύου της ΕΥΔΑΠ από όπου και λαμβάνονται τα λύματα (εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ είναι όλη η ανατολική Αττική καθώς και ένα μέρος της δυτικής). Η μείωση του πληθυσμού εξηγείται από δύο λόγους, σύμφωνα με τον καθηγητή. Η πρώτη πιθανή εξήγηση είναι να έφυγε κόσμος εκτός Αττικής, ενώ μια ακόμη εξήγηση είναι πως λόγω αδειών όσοι έχουν μόνιμη κατοικία εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ να μη μετακινούνταν εντός του δικτύου.
Σε αριθμούς, από τα 3,7 εκατ. πληθυσμού που παρατηρούν συνήθως οι ερευνητές, παρατηρήθηκαν 3,2 εκατ. την εορταστική περίοδο.
Την Πρωτοχρονιά
Το διήμερο παραμονής και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς παρατηρήθηκε αύξηση της μετακίνησης που μπορεί να εξηγείται από μεγάλο αριθμό συνευρέσεων οικογενειών, γνωστών και φίλων. «Τα δύο επεισόδια αύξησης αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για αυξημένη διασπορά του ιού. Δεν είναι μια συνεχόμενα αυξητική τάση όπως βλέπαμε πριν από το δεύτερο κύμα που φαινόταν πού οδεύει η επιδημία», αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν απότις 20-12 τα λύματα της Αττικής έδειχναν 5.000 φορείς, αισθητά μειωμένο αριθμό.
Τα νέα στοιχεία
Σε κατάσταση επιδημιολογικού συναγερμού βρίσκεται η Αττική, όπως και αρκετές άλλες περιοχές της χώρας που μπαίνουν η μία πίσω από την άλλη σε καθεστώς σκληρού lockdown. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 816 νέα περιστατικά με Covid-19, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολικά 30.286 διαγνωστικούς ελέγχους (13.881 μοριακά τεστ, 16.405 rapid tests). Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 928 κρούσματα σε σύνολο 31.996 τεστ. Αυτές τις δύο ημέρες, όπως και τις επόμενες της τρέχουσας εβδομάδες, η εικόνα της πορείας που έχει λάβει η χώρα μας είναι πιο «καθαρή», μετά από αργίες και Σαββατοκύριακο, ημέρες που δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής επιδημιολογικής κατάστασης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και παρά τα περιοριστικά μέτρα, η χώρα μας βρίσκεται στο σημείο όπου άρχισε η έξαρση του δεύτερου κύματος, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, από την επιδημιολογική έκθεση κάθε ημέρας φαίνεται πώς κινούταν η επιδημία πριν από 10-12 ημέρες, στην προκειμένη φάση, δηλαδή, αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση τις παραμονές των Χριστουγέννων. Με την αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους αλλά και τις πολυάριθμες συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ακολούθησαν, θεωρείται βέβαιο ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων θα είναι αυξητική το επόμενο δεκαήμερο.
Ο συναγερμός είναι αυξημένος στην Αττική, που κατέγραψε χθες 369 νέες μολύνσεις Covid-19, από τις οποίες οι 87 στο κέντρο της Αθήνας. Η δυτική Αττική, επίσης, συνεχίζει να είναι επιβαρυμένη με 78 νέα περιστατικά χθες και 48,47 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Παράταση
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε παράταση του σκληρού lockdown στις «κόκκινες» περιοχές της δυτικής Αττικής, και ειδικότερα στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα 11/1. Η ίδια παράταση ισχύει και για την Κοζάνη.
Παράλληλα, η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου Σητείας μπήκε από χθες το πρωί και έως τις 15/1 σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων που προβλέπουν απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της τοπικής κοινότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας, απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών από τις 18.00 έως τις 05.00, εξαιρουμένων των εργαζομένων, αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κ.λπ.).
Τα ίδια μέτρα επιβλήθηκαν έως τις 10/1 και στις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στο Δήμο Αλιάρτου- Θεσπιέων Βοιωτίας όπου ισχύουν τουλάχιστον έως τις 15/1.
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι και η ανατολική Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 50 νέες διαγνώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μενίδι και το Ζεφύρι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, έχοντας μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, χωρίς να αποκλείεται μια πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων.
Οι αριθμοί
• 816 κρούσματα χθες
• 53 εισαγόμενα
• 369 στην Αττική
• 95 στη Θεσσαλονίκη
• 142.267 το σύνολο των κρουσμάτων
• 48 θάνατοι χθες
• 5.099 θάνατοι συνολικά
• 399 διασωληνωμένοι
• 912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Προτεραιότητα ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών
Συναγερμός για νέα εστία κορωνοϊού σε γηροκομείο της Αττικής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr