Το Λονδίνο εισέρχεται και πάλι σε απομόνωση και μπαίνει στην τρίτη, πιο υψηλή κλίμακα επικινδυνότητας, ύστερα από την αύξηση των μολύνσεων και τον απίστευτο συνωστισμό που παρατηρήθηκε έξω από τα καταστήματα. Η Ιταλία και η Ολλανδία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας με επαναφορά των σκληρών μέτρων περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για καθολικό «λοκντάουν» προετοιμάζει τους πολίτες της Νέας Υόρκης ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού τον Δεκέμβριο.
Το Λονδίνο «αλλάζει βαθμίδα» και θα τεθεί σε αυστηρό λοκντάουν, μετά τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων. Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τα πλήθη να συγκεντρώνονται στους εμπορικούς δρόμους, σαν να μην υπήρχε η πανδημία, αναστάτωσαν τους ειδικούς που προειδοποίησαν για την πιθανότητα τραγικών καταστάσεων μετά τις γιορτές.
Στο ανατολικό Λονδίνο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 48,5% των κρουσμάτων κορονοϊού (471 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους). Η δημοτική αρχή του Λονδίνου εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η συρροή κόσμου λόγω των Χριστουγέννων θα γίνεται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη, καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλάρωσαν αρκετά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα και με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε χθες ότι το Λονδίνο θα μπει στην «κλίμακα 3», την αυστηρότερη για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τώρα ήταν στη δεύτερη βαθμίδα των περιορισμών, σύμφωνα με το σύστημα που έχει εφαρμοστεί στη χώρα, ύστερα από ένα μακρύ και γενικό λοκντάουν. Στο επίπεδο 3 των περιορισμών, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείσουν (στη βαθμίδα 2 παραμένουν ανοιχτά υπό περιορισμούς) ενώ ανοιχτά θα μείνουν τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Επίσης, περιορίζονται πολύ οι κοινωνικές επαφές και απαγορεύονται τα ταξίδια και οι μετακινήσεις μεταξύ περιοχών.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε εξάλλου ότι η επιστημονική ομάδα της χώρας για τη νόσο Covid εντόπισε έναν διαφορετικό τύπο κορονοϊού, που ενδεχομένως να συνδέεται με την ταχύτατη διάδοση των κρουσμάτων στη νότια Αγγλία. «Καταγράφηκαν μέχρι τώρα 1.000 περιπτώσεις με αυτή τη μετάλλαξη στη νότια Αγγλία» ανακοίνωσε ο Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι αυτός ο τύπος του κορονοϊού μεταδίδεται ακόμη πιο γρήγορα.
Στην Ιταλία τα μέσα ενημέρωσης προϊδεάζουν τους πολίτες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για σκληρό λοκντάουν, καθώς όλη η χώρα θα χαρακτηριστεί «κόκκινη ζώνη» (δηλαδή, υψηλού κινδύνου).
Μέχρι τώρα, υπήρχαν διαβαθμίσεις ανά περιφέρεια, με λίγες περιοχές να «κοκκινίζουν», ενώ οι υπόλοιπες είχαν βαφτεί με πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, που παραπέμπει σε μικρότερο κίνδυνο. Ωστόσο, τα κρούσματα παραμένουν πολλά στην Ιταλία σε καθημερινή βάση και οι θάνατοι πολύ περισσότεροι από όσους περίμενε η επιστημονική κοινότητα, που φοβάται μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας τον Ιανουάριο, αν ανοίξουν όλοι οι τομείς της οικονομίας και χαλαρώσουν τα μέτρα.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Ο συνωστισμός που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα καταστήματα και στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει ανησυχήσει πολύ τους επιστήμονες. «Τα πλήθη αυτά είναι αδικαιολόγητα, οι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι…» δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Η Ιταλία έχει ήδη απαγορεύσει τα ταξίδια στη διάρκεια των εορτών, άνοιξε ωστόσο τα καταστήματα. Τώρα αναμένεται να τα ξανακλείσει –εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και πρώτης ανάγκης- έως τις 10 Ιανουαρίου.
Στην Ολλανδία, επίσης, αναμένονται σκληρά μέτρα περιορισμού διάρκειας ενός μηνός στο λιανεμπόριο, τα θέατρα και τα μουσεία, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τους επιστήμονες. Από αύριο θα κλείσουν τα σχολεία και οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται άμεσης ανάγκης (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ.). Αν και οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί, οι μολύνσεις αυξάνονται (από 27 σε 47% ανά 100.000 ανθρώπους).
Γκρίνια στη Γερμανία
Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει η «γκρίνια» για την επιστροφή ενός σκληρού λοκντάουν ύστερα από λίγες ημέρες χαλάρωσης.
Ο γερμανικός τύπος μιλάει για «ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης, που ενώ πέτυχε να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας στο πρώτο κύμα, τώρα δεν τα κατάφερε, καθώς υπήρχαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των 16 τοπικών πρωθυπουργών των κρατιδίων και της κεντρικής διοίκησης του Βερολίνου. Ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται σημαντικά από τις αρχές Νοεμβρίου. Γερμανοί αναλυτές αναφέρονται στη χαλαρότητα που επικράτησε μετά το καλοκαίρι, στις αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο και στην αναποφασιστικότητα της κεντρικής εξουσίας. «Κανείς δεν ήθελε να γίνει αγγελιαφόρος κακών ειδήσεων για σκληρό λοκντάουν τα Χριστούγεννα», έγραψε η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ειδήσεις
Οδικός χάρτης για ασφαλείς γιορτές – Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι
Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ετοιμάζει νέες προκλήσεις
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα