Τα χθεσινά κρούσματα κινήθηκαν λίγο πιο χαμηλά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και ανήλθαν σε 1.667, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη για την πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης, ειδικά από τη στιγμή που διασωληνωμένοι και θάνατοι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο – 98 θάνατοι χθες, 398 θάνατοι σε τέσσερις ημέρες και 612 διασωληνωμένοι.
Η … ανθεκτική αλυσίδα μετάδοσης αποδεικνύεται και από νέα επεξεργασία των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιεί διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στην γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Εχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας, Νίκος Παπαϊωάννου.
Αρνητική εξέλιξη
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η συρρίκνωση των ενεργών κρουσμάτων την εβδομάδα που τελειώνει και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα χθεσινά δεδομένα, είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που παρουσίασε η προηγούμενη εβδομάδα. Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα πανελλαδικά ανέρχονται σε 16.670, από τα οποία το 42,3% εντοπίζεται στην Κεντρική Μακεδονία, το 19,7% στην Αττική, το 10,7% στη Θεσσαλία, το 9,6% στην Ανατολική Μακεδονία και το 3,8% στη Δυτική Μακεδονία.
O κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά παρόλο που καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στη Θεσσαλονίκη.
Για ακόμη μια φορά, οι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή των πολιτών στην πιστή τήρηση των μέτρων. Μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα δεν σημαίνει άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς, εκτός του ότι χρειάζονται μήνες ώστε το επίπεδο συλλογικής ανοσίας να φτάσει στο βαθμό που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, για να αναπτυχθεί ανοσία σε όποιον εμβολιάζεται απαιτούνται περίπου επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Δηλαδή περίπου ένα με ενάμιση μήνα από την πρώτη δόση του εμβολίου.
6 «κόκκινες» περιοχές
Υπό το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, δύο επιπλέον μέτρα. Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί στις πύλες εισόδου δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα και, δεύτερον, μπαίνει απαγορευτικό στις επισκέψεις στο Αγιον Ορος.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Εξι περιοχές της χώρας, η Ξάνθη, η Δράμα, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Πιερία και η Ημαθία, προβληματίζουν έντονα ειδικούς και Αρχές λόγω της επιδημιολογικής τους κατάστασης.
Για τις περιοχές αυτές, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του κ. Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, μεταξύ άλλων. Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της Covid-19 και η διενέργεια σειράς rapid tests σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.
«Πινγκ πονγκ»
Δίνοντας μια εξήγηση σε σχέση με το γιατί δεν υπάρχει η αναμενόμενη μείωση της επιδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «έχουμε ένα διαρκές πινγκ πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες», προσθέτοντας ότι «η αλυσίδα μετάδοσης δεν πάει να σπάσει».
Το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να «ζορίζεται», με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-Covid να ανέρχεται στο 84% πανελλαδικά, στο 79% στην Αττική και στο 94% στη Θεσσαλονίκη. Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία ανέρχεται σε περίπου 4.000 και οι νέες εισαγωγές παρουσιάζουν μικρή υστέρηση και διαμορφώνονται περί τις 360 την ημέρα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων όμως παραμένει υψηλός -612 χθες- και το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2.600 κρούσματα σε ανθρώπους άνω των 65 ετών εντείνει την ανησυχία για τα νούμερα στις ΜΕΘ καθώς πρόκειται για τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά νόσηση.
Το φάρμακο του Τραμπ στην Ελλάδα
Κλινική μελέτη για το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που φέρεται να «έσωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά και στην Ελλάδα, μετά από σχετική έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Στη μελέτη θα συμμετάσχουν πέντε με έξι νοσοκομεία, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έδωσαν χθες η κ. Παπαευαγγέλου και ο κ. Μαγιορκίνης. «Θα υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που παίρνουν τη στάνταρ θεραπεία και κάποιοι το κοκτέιλ», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη διαδικασία της κλινικής μελέτης και πρόσθεσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων δεν έχει ληφθεί από κανέναν ασθενή στην Ελλάδα καθώς δεν έχει πάρει τη σχετική άδεια για να μπορέσει να εισαχθεί στη χώρα μας.
Το κοκτέιλ αντισωμάτων είναι καινοτόμος θεραπεία και πολλά υποσχόμενη. Επίσης, ιδιαίτερα ακριβή, γεγονός που σε συνδυασμό με τις προκλήσεις στην παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων οδηγούν σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου