Η ανησυχητική καταγραφή 2.500 νοσούντων με κορονοϊό άνω των 65 ετών την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι ενδεικτική των συνεχόμενων «εκρήξεων» των λεγόμενων «σκληρών» δεδομένων, καθώς αυτά τα άτομα είναι και εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο για βαρύτερη νόσηση και μοιραία κατάληξη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έσπασε χθες ρεκόρ φτάνοντας τους 400, ενώ 130 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα στις δύο προηγούμενες ημέρες – 59 χθες. Τα περιοριστικά μέτρα, όμως, έχουν αρχίσει να δείχνουν αισιόδοξα σημάδια και οι ειδικοί βλέπουν μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης που αναμένεται να φανεί καλύτερα την τρέχουσα εβδομάδα.
Η Αττική
Την ηπιότερη επιβάρυνση σε σχέση με όλη τη χώρα παρουσιάζει η Αττική, όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Εάν η Αττική ήταν στην ίδια κατάσταση με τη Θεσσαλονίκη, θα κατέγραφε 2.200 κρούσματα την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συμπρωτεύουσα έχει την πενταπλάσια διασπορά σε σχέση με το Λεκανοπέδιο. Η σχετική «συγκράτηση» της επιδημίας στην Αττική φαίνεται και από τα στοιχεία των διαθέσιμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Από όσες διατίθενται για την Covid-19 μέχρι χθες έμενε κενό το 30%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 21%, ενώ για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρεβάτια εξαντλούνται, οι κενές ΜΕΘ-Covid που την εξυπηρετούν (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι μόλις δέκα κενές, δηλαδή ποσοστό 5%.
Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες 491 κρούσματα και η Αττική την πέρασε μετά από καιρό και για μόλις ένα κρούσμα, δηλώνοντας 492 περιστατικά σε μία ημέρα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερη τάση βελτίωσης, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι πρόκειται για μικρότερο αστικό κέντρο καθώς και στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν νωρίτερα συγκριτικά με την Αττική. Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι δείκτες βαρύτητας, δηλαδή οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, και οι θάνατοι θα αργήσουν να βελτιωθούν. Επίσης, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αττική «εύθραυστη», που σημαίνει ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη, εάν δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή.
Εκθετική αύξηση
«Είναι ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα. Το ΕΣΥ πιέζεται όσο ποτέ», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, εξηγώντας ότι η σημερινή εικόνα στα νοσηλευτικά ιδρύματα αντικατοπτρίζει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες 15 ημέρες. Πρόσθεσε, όμως, ότι «από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε», αποκαλύπτοντας τα ενθαρρυντικά σημάδια που έχουν αρχίσει να βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι. Την επόμενη εβδομάδα, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ελπίζουν οι ειδικοί να βρίσκεται στη μονάδα – πριν δέκα ημέρες κυμάνθηκε περίπου στο 1,5 – κάτι που θα σημαίνει ότι ανακόπηκε η αυξητική τάση.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2.198 νέα κρούσματα, αριθμός όχι αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας καθώς αφορά σε 24ωρο χωρίς πολλά τεστ. Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τριψήφιους αριθμούς κατέγραψε η Δράμα (147 κρούσματα), η Πέλλα με 122 νέα περιστατικά, η Λάρισα με 110 μολύνσεις, οι Σέρρες με 105 κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέβηκε χθες στους 1.165. Δυστυχώς, ανάμεσα σε αυτούς και μόλις δύο 24ωρα μετά τον τραγικό χαμό εξαιτίας του κορονοϊού ακόμη δύο γιατρών, είναι ακόμη μία εργαζόμενη, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για 50χρονη χειρίστρια ιατρικών μηχανημάτων, που νοσηλευόταν στην Εντατική του νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενα νοσήματα και εξαιτίας αυτών βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια από το Σεπτέμβριο. Μέχρι και χθες, το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών συνολικά στα νοσοκομεία (απλές κλίνες, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) ανερχόταν σε 3.527. Εξ αυτών οι 831 ήταν στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υπε (Αττικής, Πειραιά), ενώ στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υπε (Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας), το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν μέχρι χθες 1.920, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την τεράστια διαφορά Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
«Κανείς μας δεν είναι υπεράνω της λοίμωξης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου. Πρόκειται για κάτι που διαπιστώνεται καθημερινά. Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής, ο μέσος όρος των διασωληνωμένων έχει κατέβει στα 64 έτη, ενώ η επίπτωση της Covid-19 έχει μετατοπιστεί στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 65. Ο κ. Μαγιορκίνης δίνοντας τα αναλυτικά στοιχεία του ηλικιακού «χάρτη» ανέφερε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι ασθενείς από 19 έως 39 ετών παρουσίασαν εκθετική υπερμετάδοση του ιού αλλά μετά επεκτάθηκε η επιδημία στους άνω των 40, και συνδέεται περισσότερο με ενδοοικογενειακή μετάδοση. Μάλιστα, η πτώση των κρουσμάτων στις ηλικίες 19-39 συμπίπτει χρονικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων και τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Η Βιοϊατρική
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ο Ομιλος Βιοϊατρική έθεσε στη διάθεση του Δημοσίου τις Βιοκλινικές Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Η πρώτη διαθέτει 15 κλίνες για τη νοσηλεία παθολογικών, καρδιολογικών, χειρουργικών, ορθοπαιδικών, ουρολογικών και ΩΡΛ περιστατικών, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων του Πειραιά ή άλλων περιοχών. H Βιοκλινική Θεσσαλονίκης θέτει στη διάθεση του ΕΣΥ 20 κλίνες για νοσηλεία, επίσης, non-covid περιστατικών. Ηδη έχουν διατεθεί τρεις κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς που διακομίστηκαν από δημόσια νοσοκομεία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr