Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετέβη στη Θεσσαλονίκη καθώς έχει συγκαλέσει σύσκεψη η οποία ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της 3ης και 4ης Υπε. Σε αυτή συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος που βρίσκεται από χθες στην πόλη, οι διοικητές της 3ης και 4ης Υπε, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των νοσοκομείων.
Ενδεικτικό της τεράστιας διασποράς στη βόρεια Ελλάδα είναι ότι τα νοσοκομεία, ειδικά της Θεσσαλονίκης, σηκώνουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος όλης της χώρας. Για αυτό, άλλωστε, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προχωρά σε ένα ακόμη σχέδιο ενίσχυσης με ΜΕΘ.
Τα “Παπανικολάου”, “Ιπποκράτειο” και “ΑΧΕΠΑ” είναι τα τρία νοσοκομεία που νοσηλεύουν τους περισσότερους ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθένα από τα τρία αυτά νοσοκομεία νοσήλευε μέχρι χθες περισσότερους από 100 ασθενείς.
Σημαντική πληρότητα παρουσιάζουν και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία. Ενδεικτικά, το νοσοκομείο Σερρών νοσήλευε μέχρι χθες 80 ασθενείς με κορωνοϊό.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας ξεπέρασαν κατά πληροφορίες τις 400, με την επιδημία να βρίσκεται στο σημείο που οι “σκληροί” δείκτες θα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς ότι οι επόμενες ημέρες θα καταγράφονται πολλαπλοί θάνατοι, νοσηλείες και ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση.
Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δε δείχνει να μετριάζεται παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν πριν από το πανελλαδικό lockdown.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση που πραγματοποίησε για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι στο 32%, που σημαίνει περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες είναι θετικοί στον ιό.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ολη η βόρεια Ελλάδα είναι “στο κόκκινο” και ο καθημερινός μολυσματικός “χάρτης” πιάνει ολοένα και περισσότερους νομούς της. Ο Εβρος, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Χαλκιδική είναι ορισμένες από τις περιοχές που τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώνουν πολλές καταγραφές.
Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η Ημαθία συμμετείχε με επιπλέον 62 κρούσματα, η Δράμα με 52, ο Εβρος με 45, η Καβάλα με 44, η Πιερία με 43, οι Σέρρες με 43, η Πέλλα με 38, η Ροδόπη με 36, η Χαλκιδική με 37 κρούσματα. Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση χθες, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, παρουσίαζε η Λάρισα, με 164 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Αντίθετα, πιο “μαζεμένες” φαίνονται Κοζάνη και Καστοριά με δέκα και εννέα κρούσματα αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές Περιφερειακές Ενότητες ήταν οι πρώτες που μπήκαν σε καθεστώς lockdown. Η Κοζάνη βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα σε “καραντίνα”, και συγκεκριμένα από τις 16 Οκτωβρίου.
Η γενική εικόνα της χώρα μας, πάντως, παραμένει σύμφωνα με τους αρμόδιους σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου ανέφερε χθες σε σχέση με την υψηλή θνητότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ότι “δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο το οποίο να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλους αριθμούς θανάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο. Όπως είπα και προηγουμένως, χάνουμε περίπου 60 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα σε καμία χώρα της βόρειας Ευρώπης, εκτός από τη Σλοβενία που έχει παρόμοια νούμερα με εμάς”, επεσήμανε.
Κορωνοϊός: Πώς και πού θα γίνονται τα εμβόλια – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Κορωνοϊός: Η στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr