Αυτές οι εκτιμήσεις των ειδικών προϋποθέτουν την πιστή τήρηση των μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να φανεί θετική επίδραση και από τα μέτρα που ελήφθησαν πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown. Κατά συνέπεια, η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη με τα ημερήσια νούμερα (κρούσματα, θάνατοι, διασωληνωμένοι) να κινούνται σε υψηλό επίπεδο.
Ειδικά οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι καταγράφουν συνεχόμενα «ρεκόρ». Μέσα σε μόλις δύο 24ωρα έχασαν τη ζωή τους… 69 ασθενείς με Covid-19. Το ίδιο αυξητική αναμένεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου η νέα εβδομάδα είναι καθοριστική για να «πνιγούν» οι ροές στα νοσοκομεία και τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να γλιτώσουν οριακά από μία ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη κατάσταση.
Στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια (συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκάι), 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «τεράστιο» το ποσοστό αυτό επισημαίνοντας: «Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία». Σημειώνεται ότι η θετικότητα για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι στο 10%.
«Σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες περιμένουμε να δούμε το πικ. Δηλαδή μέχρι τότε τα νούμερα να είναι υψηλά ώστε μετά να ξεκινήσει η ύφεση. Εξαρτάται, βέβαια, πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Στη Θεσσαλονίκη η κορυφή της έξαρσης μπορεί να φανεί και τέσσερις με πέντε ημέρες νωρίτερα καθώς προηγήθηκε της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας στην επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Καμία πρόβλεψη
Ο κ. Παρασκευής προσθέτει ότι δεν γίνεται οι ειδικοί να προβούν σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις, δηλαδή όταν αρθεί το lockdown πόσο καιρό θα κρατήσει ανοιχτή η κοινωνία και πότε θα… ξανακλείσει. Τα κυλιόμενα μίνι lockdowns είναι ένα πιθανό σενάριο, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για παράδειγμα, εάν η τήρηση των μέτρων είναι συντριπτική από τους πολίτες, μπορεί η καμπύλη να διατηρείται σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να απαιτούνται τόσο αυστηρά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εκτιμούν τα νέα δεδομένα εβδομάδα με την εβδομάδα καθώς είναι πολύ εύκολο η πορεία της επιδημίας να συνοδεύεται από ανατροπές. Αυτό άλλωστε φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στοιχεία πέντε ημερών του ΕΣΥ οδήγησαν ειδικούς και κυβέρνηση να λάβουν τη σκληρή απόφαση για lockdown, κάτι που επιχειρούνταν να αποφευχθεί πάσει θυσία.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων, η καραντίνα ήταν αναπόφευκτη. Το ποσοστό των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού έχει ανέβει σε ανησυχητικό επίπεδο. Το Σάββατο καταγράφηκαν 34 θάνατοι και χθες ακόμη 35 ασθενείς, σε ένα 24ωρο, έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Ο τραγικός απολογισμός της Covid-19 είναι για τη χώρα μας 784 θύματα από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Διαρκώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Μέχρι και χθες ανέρχονταν σε 228, ενώ το Σάββατο οι ασθενείς που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 207.
Στα νοσοκομεία
Ιδιαίτερα βαριά είναι η επίπτωση της επιδημίας στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη σχέδιο διαχείρισης των αυξανόμενων αναγκών. Τουλάχιστον τρεις ολόκληρες κλινικές του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα – πρόκειται για άλλους ασθενείς, που δε νοσούν με Covid-19 δηλαδή – ενώ αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και στο «Ιπποκράτειο» και σε άλλα νοσοκομεία.
Οι ΜΕΘ-Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) ανέρχονταν μέχρι χθες σε 124. Από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).
Στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό είναι σήμερα 168. Από αυτές 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).
Οι νοσηλευόμενοι
Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας ξεπέρασαν τους 2.000 και μέχρι χθες το πρωί ανέρχονταν, όπως προκύπτει από πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, σε 2.059. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα αυτά αλλάζουν διαρκώς, επομένως, μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός του συνόλου των νοσηλευόμενων δεν αποκλείεται να είναι αρκετά υψηλότερος. Πρόκειται για το σύνολο των κλινών, δηλαδή τόσο οι απλές, όσο και οι ΜΕΘ, ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), ΜΕΛ (Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων), θάλαμοι αρνητικής πίεσης. Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 4.452.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάσταση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη «κρέμεται» από μια πολύ λεπτή κλωστή, με ό,τι κρεβάτι αδειάζει να γεμίζει την αμέσως επόμενη στιγμή. Οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτή την εβδομάδα οι εισροές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα δείξουν τάση σταθεροποίησης. Οι νέες εισαγωγές πάντως στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας ξεπερνούν πλέον τις 300 καθημερινά.
Η Θεσσαλονίκη για μία ακόμη ημέρα «τερμάτισε» πρώτη στα ημερήσια κρούσματα. Χθες κατέγραψε 483 περιστατικά, με την Αττική να ακολουθεί (396 κρούσματα χθες). Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 1.914 νέες διαγνώσεις κορονοϊού. Η νέα περιοχή της βόρειας Ελλάδας που «παίρνει τα πάνω» της είναι το Κιλκίς. Χθες δήλωσε 106 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Υψηλό είναι το φορτίο και στην Πέλλα, με 125 περιστατικά χθες. Οι Σέρρες δήλωσαν 86 νέα περιστατικά και η Χαλκιδική 53. Στις νέες συρροές που προστίθενται συνέχεια στη βόρεια Ελλάδα και οίκος ευγηρίας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με τουλάχιστον 11 κρούσματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Μάσκα μέχρι άνοιξη
Ανεξάρτητα από τη μείωση ή όχι των ημερήσιων καταγραφών και το «ξεκλείδωμα» της κοινωνίας, ο υπουργός Υγείας τόνισε στην ίδια συνέντευξη στον Σκάι ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας «θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης». Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ και η περιορισμένη κυκλοφορία τις βραδινές ώρες, «γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, σημείο προβληματισμού για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και την κυβέρνηση είναι η αυξημένη κίνηση από το Λεκανοπέδιο Αττικής προς την Περιφέρεια και τι διασπορά μπορεί αυτή να επιφέρει σε σχετικά «ανέγγιχτες» από τον κορονοϊό περιοχές. Λόγω καραντίνας η λογική λέει ότι οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες και στις περιοχές όπου μετέβη μεγάλη μερίδα των Αθηναίων, εάν όμως ανταλλάξουν επισκέψεις σε συγγενικά και φιλικά κοντινά σπίτια, τότε ο κίνδυνος δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης είναι υπαρκτός, καθώς πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί.
Στους δρόμους
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, ο κυκλοφοριακός φόρτος την προηγούμενη της επιβολής του lockdown ήταν αυξημένος κατά 15% σε σχέση με την παραμονή Χριστουγέννων του 2019 και 35% συγκριτικά με μια τυπική Παρασκευή και μάλιστα όχι μόνο τις ώρες αιχμής.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κυκλοφοριακής συμφόρησης ήταν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες όπως είναι οι λεωφόροι Κηφισού, Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Πειραιώς και Κηφισίας να παρατηρηθούν αυξήσεις στους χρόνους διαδρομών έως και 200% και συνακόλουθα μεγάλες καθυστερήσεις στους χρόνους διαδρομών.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr