Μετά τον οίκο ευγηρίας στην Αθήνα, με τουλάχιστον 40 θετικούς στον ιό, αλλά και μία κηδεία στη Βοιωτία εξαιτίας της οποίας τέθηκαν σε καραντίνα κάτοικοι πέντε οικισμών σε Θήβα και Χαλκίδα, έγινε γνωστή ενδονοσοκομειακή συρροή στο «Σωτηρία», το νοσηλευτικό ίδρυμα που σηκώνει το μεγαλύτερο «βάρος» νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19.
Η επιδημία στην Ελλάδα εξετράπη της πορείας της για μία ακόμη φορά, με τα δεδομένα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Τα νέα περιστατικά ανήλθαν χθες σε 411, η Αττική κατέγραψε 272 νέες μολύνσεις και ο αριθμός των διασωληνωμένων «εκτινάχθηκε» στους 89 (από 78 την Τετάρτη).
Η «εισβολή» του κορονοϊού σε ακόμη έναν οίκο ευγηρίας, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, προκαλεί έντονο προβληματισμό με δεδομένο ότι η θνητότητα του ιού στους ηλικιωμένους είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 40 θετικοί, τόσο φιλοξενούμενοι όσο και εργαζόμενοι.
Οι εικόνες διακομιδής των ηλικιωμένων που νοσούν σε νοσοκομεία αποτελούν μία δυνατή υπενθύμιση της ανάγκης να τηρούνται τα μέτρα. Το συμβάν, μάλιστα, προκάλεσε την οργή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι η μετάδοση προέκυψε από εργαζόμενο. «Η Θεσσαλονίκη το πήρε το μάθημά της, η Αθήνα όχι», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην πρόσφατη συρροή σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, στον οίκο ευγηρίας «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα διαπιστώθηκε ότι νοσηλευτές νοσούν εδώ και… δύο εβδομάδες.
Η διασπορά στο εν λόγω γηροκομείο προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ειδικότερα, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι: «Οποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται: με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου, με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει λόγο για «μαύρη τρύπα» όσον αφορά στις ιδιωτικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνονται έλεγχοι κάθε 15 ημέρες, με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει «στρωμένο έδαφος» και να εξαπλώνεται.
Στο «Σωτηρία»
Δίχως τέλος είναι οι νέες εστίες, που είναι ικανές να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» εντοπίστηκαν χθες πέντε θετικά κρούσματα Sars-Cov-2 στη Θωρακοχειρουργική Κλινική. Τα τρία αφορούν σε ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένα έναν θωρακοχειρουργό και δύο αναισθησιολόγους και τα δύο σε νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής. Οι φορείς του ιού τελούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου όλοι οι υπηρετούντες στην κλινική, συνολικά 38 άτομα, υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε απολύμανση της κλινικής και οι τέσσερις νοσηλευόμενοι ασθενείς της παραμένουν σε νοσηλεία μη μετακινούμενη. Οπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Υγείας, η Κλινική εφημερεύει το προσεχές Σάββατο 3 Οκτωβρίου και εκτιμάται, με βάση τα νέα στοιχεία, η ετοιμότητα λειτουργίας της.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει μερίδα πολιτών τις συστάσεις και τα περιοριστικά μέτρα αναδεικνύει η περίπτωση της κηδείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μουρίκι Βοιωτίας και στην οποία παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, αντί 50 που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Εξαιτίας του κοινωνικού αυτού γεγονότος, σήμανε συναγερμός στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για πέντε οικισμούς της Βοιωτίας και της Χαλκίδας. Η Πολιτική Προστασία απηύθυνε σε όλους τους κατοίκους ισχυρή σύσταση για καραντίνα, μέχρι να διεξάγει ο ΕΟΔΥ τεστ και να δει την πραγματική διασπορά στις περιοχές αυτές.
Η υπηρεσία ιχνηλάτησης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατέληξε σε… 1.200 επαφές μιας 63χρονης γυναίκας που παρευρέθηκε στην κηδεία και νοσηλεύεται με την Covid-19 στο νοσοκομείο «ΝΜΙΤΣ» στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μουρικίου, Δημήτρης Παναγιώτου, σε δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης ανέφερε ότι παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα στην κηδεία.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στην περιοχή για να διεξάγουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στο σύνολο των κατοίκων. Μέχρι το βράδυ, από τα περίπου 300 τεστ, μόλις ένα δείγμα αποδείχθηκε θετικό.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τροποποίησε τις συστάσεις για τα μέτρα αυτοπροστασίας στους πέντε οικισμούς. Σύμφωνα με την απόφασή της, αίρεται η σύσταση μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, οι οποίοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).
Την ίδια στιγμή, στη Βοιωτία χθες σήμανε νέος συναγερμός, μετά την πληροφορία ότι οδηγός προμηθευτικής εταιρείας που συνεργάζεται με επιχειρήσεις εστίασης βρέθηκε θετικός στην Covid-19, όπως και η σύζυγός του.
Η χθεσινή, πρώτη, ημέρα του νέου μήνα αποτελεί προάγγελο τού τι αναμένεται το επόμενο διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που ο καιρός κρυώνει και μαζί με τον κορονοϊό θα κυκλοφορούν τόσο η εποχική γρίπη όσο και άλλες ιώσεις. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 411 κρούσματα, με την επιδημία όπως φαίνεται να έχει… ανέβει επίπεδο, αφού οι νέες διαγνώσεις εδώ και δύο ημέρες είναι πάνω από 400. Το Λεκανοπέδιο Αττικής είναι σταθερά στο επίκεντρο και καταγράφει περισσότερα από τα μισά κρούσματα ημερησίως. Χθες «έσπασε» ξανά το ρεκόρ, δηλώνοντας 272 περιστατικά, από τα οποία τα 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα επτά αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Επιπλέον, από το σύνολο των κρουσμάτων επτά συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, εκτός των νέων διαγνώσεων, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος χθες «σκαρφάλωσε» στους 89, και αυξήθηκε κατά έντεκα ασθενείς σε σχέση με ένα 24ωρο πριν. Το χθεσινό αυτό νούμερο πλησιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας πριν επτά μήνες και ήταν 93 ασθενείς διασωληνωμένοι στις 5 Απριλίου.
Στην Κύθνο
Την ίδια στιγμή, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται και το νησί της Κύθνου. Από σήμερα έως και τουλάχιστον τις 16 Οκτωβρίου:
• Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
• Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
• Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Θετικά κρούσματα κορονοϊού σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντοπίστηκαν, επίσης, στα Καταστήματα Κράτησης Γρεβενών και Πάτρας.
Οι αριθμοί
• 411 κρούσματα χθες
• 378 εγχώρια
• 272 στην Αττική
• 7 στη Θεσσαλονίκη
• 40 κρούσματα στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική»
• 7 κρούσματα από τη δράση των ΚΟΜΥ στο κέντρο της Αθήνας
• 18.886 το σύνολο των κρουσμάτων
• 2 θάνατοι χθες
• 393 θάνατοι συνολικά
• 89 ασθενείς διασωληνωμένοι
• 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr